23948sdkhjf

Nya snöslungor från Tokvam

Tokvam vill ta för sig på snöslungemarknaden, två nya modeller ska hjälpa dem på vägen – redskap som ska passa extra bra i städer och andra täta miljöer.

Norska tillverkaren Tokvam noterar att många nordiska städer har förtätats och att den som vill ta sig fram behöver mindre skrymmande lastmaskiner.

Detta uppges vara anledningen till att man utvecklat 180THS, som beskrivs som en tvåstegsslunga anpassad för kompakta/parktraktorer och små lantbrukstraktorer i klassen 50-80 hästkrafter.

Enligt Tokvam är modellen byggd enligt samma principer som den mer kända modellen 220THS. Flera reservdelar och tillbehör ska kunna kombineras mellan dessa två modeller.

Tokvam lyfter fram att slungan är designad med Hardox i fläkthuset och att det går att montera hjul för att undvika hala strimmor efter skidorna – något man anser viktigt vid arbete i städer där grus ofta sliter på fläkthuset och fotgängare riskerar att halka.

Slungan levereras som standard med integrerad 3-punkts- och triangelinfästning förklarar Tokvam.

Den andra nyheten är V-slungan 235 HSV, som föddes eftersom Tokvam insåg att V-slungan var så populär i stugområden att det behövdes en smalare variant med proffsegenskaper.

235HSV är byggd på ”storebror” 255HSV och Tokvam ser slungans enkla konstruktion som en fördel – den ska kunna ta med sig mycket snö. Den ska dessutom vara kraftigt designad med boxkonstruktioner både ovanför slitstålet och längst fram på vingarna .

–Vi hävdar att detta är den mest robusta konstruktionen i denna V-slungklass, säger Per Hellman, försäljningschef i Sverige, i ett pressmeddelande

Tokvam lyfter också fram att slungan har sidoväggar som är vertikalt raka (inte böjda) och slitstål monterat på utsidan med infällda skruvhuvuden inne i slungan, något man uppger ska ge maximal glidkraft för snön.

Slungan, som enligt Tokvam kan sättas på traktorer i storleken 90-150 hästkrafter, har dessutom sex hängslen på matarsnigeln, en finess som utlovas förbättra resultatet ytterligare.

Enligt Tokvam är målet med lanseringarna att stärka företagets position på den norska snöslungemarknaden.

– Under de senaste åren har vi lagt mycket fokus på produktgrupperna krattkrossar och sandspridare. Nu har vi ägnat mycket tid och resurser åt att utveckla dessa två snöslungemodeller, och fler kommer att komma, förklarar Per Hellman.

Tekniska data 180THS

Arbetsbredd 180 cm

Fläktdiameter 70 cm

Diameter matarskruv 35 cm

Vikt 620 kg

Källa: Tokvam

Tekniska data 235HSV

Arbetsbredd 235 cm

Fläktdiameter 80 cm

Fläktdjup 28 cm

Antal matarvingar 6 stk

Vikt 729 kg

Källa: Tokvam

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126