23948sdkhjf

Bu och bä från ME

Maskinentreprenörerna välkomnar flera av förslagen i regeringens höstbudget. Organisationen ser dock en viss förbättringspotential och efterlyser mer handling.

Maskinentreprenörerna, ME, har tittat närmare på regeringens budget. Det finns en hel del man uppskattar, ME uppger bland annat att man välkomnar regeringens förslag i om att behålla och förstärka Klimatklivet med fyra miljarder kronor.

Organisationen är också positiva till det föreslagna marknadsintroduktionsstödet, där tanken är att övergången till elektrifierade tunga fordon och arbetsmaskiner – men de lägger in ett stort ”men”.

ME anser nämligen att tidsramen för marknadsintroduktionsstödet riskerar att motverka syftet med stödet. Organisationen noterar att elektrifieringen av arbetsmaskiner kommer ta tid och att utbudet av tyngre arbetsmaskiner i dag är begränsat. ME drar därför slutsatsen att marknadsintroduktionsstödet, hur tacksamt det än må vara, i praktiken kommer ge liten effekt innan 2026 då stödet upphör.

ME kommenterar också förslaget om reduktionsplikt, det välkomnas som ”en kortsiktigt lämplig åtgärd för att motverka de höga drivmedelsprisernas negativa effekter, för såväl entreprenadbranschen som för samhället”.

För att lyckas med den gröna omställningen krävs en robust, väl underhållen infrastruktur. Här måste regeringen göra mer

Enligt ME kan en lägre reduktionsplikt frigöra rena biodrivmedel (HVO100) till entreprenad-, rederi- och flygbranschen; det vill säga branscher de tror kommer ta längre tid att elektrifiera och som kort sikt inte kan bidra till klimatomställningen om de inte får möjlighet att använda biodrivmedel.

ME är också positiva till förslaget att satsa mer på ett utökat vägunderhåll – med 300 miljoner på statliga och 100 miljoner på enskilda vägar.

Det man säger sig sakna är dock en långsiktig plan för hur regeringen tänker minska och undanröja underhållsskulden i transportinfrastrukturen, ME skriver att ”för att lyckas med den gröna omställningen krävs en robust, väl underhållen infrastruktur. Här måste regeringen göra mer”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063