23948sdkhjf

Trafikverket tar strid men NCC vill inte betala

Västra länken underkändes igen. Trafikverket skyller på NCC och tänker nu åtgärda felen – på NCC:s bekostnad. NCC står dock på sig, de anser att vägen är klar och tänker inte betala.

Turerna kring bygget av Västra länken i Umeå har varit många. Sträckan skulle egentligen vara klar för länge sedan och har slutbesiktats vid flera tillfällen utan att få godkänt - nu senast i somras.

Trafikverket har nu bestämt sig för att åtgärda bristerna som noterats i besiktningen själva – men på NCC:s bekostnad.

Anledningen uppges vara att den senaste slutbesiktningen visar att vägen fortfarande inte är godkänd och att NCC vägrar att åtgärda felen.

– Det är självklart tråkigt att behöva göra detta då vår ambition alltid har varit att öppna vägen så fort som möjligt. Men det har vid flera besiktningar visat sig att vägsträckan inte motsvarar de specifikationer som avtalats, säger Tomas Ek, projektledare vid Trafikverket.

– Det är helt enkelt för många och för allvarliga brister och entreprenören har meddelat att man inte har för avsikt att åtgärda dessa. Nu startar vi därför arbetet med att åtgärda felen på deras bekostnad för att vi snabbare ska kunna öppna vägen för trafik.

Enligt Trafikverket framgår det av det senaste besiktningsprotokollet att ” sträckan har betydande brister vad gäller bärigheten samt en rad andra punkter.”

– Det vore oansvarigt av oss och fel mot skattebetalarna att ta vägen i drift när den inte är godkänd och med så många fel. Vi har inte fått den kvalitet på vägen som vi har köpt.

Vi har inte fått den kvalitet på vägen som vi har köpt. Tomas Ek

Han noterar att det inträffade innebär att det kommer att dröja innan vägen kan öppnas.

– Dessvärre har NCC:s agerande gjort att vi tappat massor av tid och med en annalkande vintersäsong så är det nog rimligt att säga att vi kommer att kunna öppna vägen hösten 2024, men givetvis tidigare om vi får möjlighet.

NCC har en helt annan bild av det hela och förklarar bland annat att man i samband med färdigställandet av uppdraget har begärt en överbesiktning av sträckan som nu pågår.

– NCC:s ståndpunkt är, precis som tidigare, att hela vägsträckan är redo för att öppnas för trafik, förklarar NCC:s presstjänst.

– De åtgärder som Trafikverket nu planerar behöver de vara redo för att stå för själva. NCC har inte avsagt sig något ansvar för eventuella felavhjälpande åtgärder. Men vi följer entreprenadkontraktet och inväntar således resultatet av den pågående överbesiktningen.

De åtgärder som Trafikverket nu planerar behöver de vara redo för att stå för själva. NCC:s presstjänst

Västra länken ingår i den tre mil långa ringled som byggs runt Umeå. Projektet är indelat i tio entreprenader varav flertalet redan är trafikerade.

Västra länken är den avslutande delen och i den ingår entreprenaderna 8,9 och 10.

Entreprenad 8 är redan trafikerad. Entreprenad 9 är den 6,5 kilometer långa landsväg som alltså inte fick godkänt på slutbesiktningen, även entreprenad 10 har haft problem och drabbats av förseningar sedan en brolansering misslyckades 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109