23948sdkhjf

Hur går det med återstarten av gruvan?

Grangex vill starta upp en gammal gruva i Bergslagen. Steg för steg närmar de sig starten.

Miljötillståndet för Grangex planer på återstart av gruvverksamheten i Dannemora vann laga kraft i somras.

Nu tar bolaget fortsatta steg. Bland annat har de beställt huvudutrustningen för dräneringsprojektet, två högkapacitetspumpar med ca 500 meters lyfthöjd och kapacitet på upp till 720 kubikmeter i timmen.

Bolaget har även beslutat att hyra in en reningsanläggning för rening av vatten. Detta gör att dräneringsstart av gruvan planeras att inledas under fjärde kvartalet 2023.

Arbetet med övrig tidskritisk utrustning pågår, till exempel delsystem för anrikningsprocess och gruvutrustning samt övrig utrustning med långa leveranstider.

Arbetet med detaljprojekteringen pågår enligt gällande tidplan.

Hur går det då med finansiering av projektet?

Bolaget meddelar att två europiska finansieringsbanker har inkommit med avtalsförslag för huvudelen av finansieringen.  Anglo American avser också att teckna ett leveransavtal för gruvans hela produktion under elva år samt att även delta med ett större och efterställt lånebelopp.

Men det räcker inte med pengar och utrustning, det krävs även personal. Bolaget har därför startat en rekryteringprocess, för närvarande pågår rekrytering av en Hållbarbets- och miljöchef samt en Anrikningschef.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11