23948sdkhjf

Hon ska besluta om Sveriges gruvor

Sverige har fått en ny bergmästare, det vill säga chefen för Bergstaten som bland annat ger gruvor tillstånd.

Regeringen har beslutat att Helena Kjellson blir ny bergmästare vid Bergsstaten.

Helena Kjellson har varit vikarierande Bergmästare sedan sommaren 2022, då den tidigare bergmästaren slutade. Hon har en bakgrund som jurist och lång erfarenhet från statsförvaltningen.

– Jag är oerhört hedrad över att få regeringens förtroende att leda den samhällsviktiga verksamhet som Bergsstaten ansvarar för. Det är ett högt tryck i de frågor som Bergsstaten hanterar. I dessa tider är det viktigare än någonsin att vi står fast rotade i principerna om legalitet och opartiskhet i vårt myndighetsutövande, men också i principen om effektivitet, säger Helena Kjellson i ett pressmeddelande.

Bergsstaten, som är placerad i Luleå, prövar frågor om tillstånd för undersökning och bearbetning av mineralfyndigheter. Bergsstaten ansvarar också för att utöva tillsyn av efterlevnaden av minerallagen samt att informera om lagstiftning och pågående prospektering och bearbetning till företag, sakägare, myndigheter, media och allmänhet.

Titeln bergmästare har förekommit sedan medeltiden och bergmästaren beslutar, trots organisatorisk tillhörighet, självständigt i ärenden enligt minerallagen.

– Det är ett roligt och spännande uppdrag och det är med glädje jag fortsatt tar mig an det, nu med ännu bättre möjligheter att planera långsiktigt, säger Helena Kjellson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078