23948sdkhjf

Byggnadsmaterial blev inredning i nytt pilotprojekt

I stället för att slänga material som skulle bytas ut har det återanvänts till att bygga ny inredning. Återbruksprojektet är ett samarbete mellan Peab Byggservice och Familjebostäder i Göteborg.

Det återbrukade materialet kommer främst från Kustgatan 3 i Majorna, en byggnad som tidigare bland annat fungerat som boende för hamnarbetare och som socialkontor. I samband med ombyggnationen av lokalerna till bostäder och gemensamma ytor valde Familjebostäder att återanvända material i stället för att kasta det. Peab Byggservice fick uppdraget att ge nytt liv till bland annat sjöstenselement från fasaden, borrkärnor från bjälklag och solavskärmningslameller i metall.

– Genom att återbruka material har vi kunnat skapa nya inredningsobjekt som ger nytt liv åt de gemensamma lokalerna i fastigheten. Våra skickliga smeder har bland annat använt sjöstensfasaden för att bygga en sittö och skapat flera bänkar och soffbord genom att återanvända element från byggnaden. Vi ser detta som en fantastisk möjlighet att visa upp potentialen i återbruk av byggnadsmaterial och främja en mer hållbar byggbransch, säger Anders Stenqvist, platschef på Peab Byggservice, i ett pressmeddelande.

Familjebostäder välkomnar samarbetet med Peab och understryker vikten av att integrera hållbarhet i byggprocessen. De ser detta pilotprojekt som en viktig milstolpe i strävan mot att främja en mer hållbar bostadssektor och att nå målen om 50 procent halverad klimatpåverkan i ombyggnadsprojekt fram till 2025, och 90 procent till 2030.

– Genom detta pilotprojekt med Peab har vi testat helt nya metoder. Det har krävts att samtliga inblandade varit öppna för att tänka på nya sätt och hitta nya lösningar, säger Filip Engström, projektledare på Familjebostäder.

Exempel på återbrukad inredning i pilotprojektet

1. Ny sittö av sjöstensfasad där Peab Byggservice egna smeder tillverkade stommen.

2. Tre nya bänkar av gamla bänkskivor och trappsteg.

3. Ny vilobänk av en trappa.

4. Många nya blomkrukor av material från betongväggar.

5. Nya soffbord av borrkärnor från huset.

6. Ett mindre soffbord av sjöstensfasad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078