23948sdkhjf

Nytänkande i stället för machonormer

Nu startas ett nytt projekt som ska utveckla metoder som motverkar sexuella trakasserier. Projektet startas av Sveriges kvinnoorganisationer, organisationen Män och hantverksföretaget Dryft.

I byggbranschen är endast var tionde anställd en kvinna. Mycket tyder på att kvinnor undviker att söka sig till eller lämnar arbeten i byggsektorn på grund hård jargong eller de tystnadskulturer som präglar många arbetsplatser. 

Samtidigt har nio av tio byggföretag svårt att hitta ny personal och kämpar med att klara lågkonjunkturen och den gröna omställningen. Att anställa fler kvinnor skulle därför kunna lösa kompetensbristen och bidra till nya idéer, kunskaper och erfarenheter som behövs i branschen.

– Vi är övertygade om att jämställda företag är bättre rustade för att hantera den kris som branschen befinner sig i. Företag måste skapa en kultur som gör att kompetens vill stanna, och med detta projekt har vi en möjlighet att utveckla metoder och arbetssätt som kan rusta hela byggbranschen för framtiden, säger Linn Byström, Chief People Officer hos Dryft.

Ungefär varannan kvinna har blivit utsatt för sexuella trakasserier någon gång i yrkeslivet i byggbranschen. Målet är att projektet bland annat ska främja nytänkande.

– Tillsammans med byggbranschen ska vi arbeta för att machonormer och tystnadskultur ska ersättas med ett öppet samtalsklimat och en jämställdhetskultur som främjar nytänkande och där sexuella trakasserier, som är den yttersta konsekvensen av ojämställdheten, inte accepteras och förekommer, säger Clara Berglund, generalsekreterare, Sveriges Kvinnoorganisationer.

Johanna Rickne är forskare och professor i nationalekonomi på Stockholms universitet, och arbetar med att mäta effekterna av projektet: 

– Ett projekt som detta har inte genomförts tidigare i Sverige och det ska bli otroligt spännande att följa resultaten. Det här kan bli världsledande forskning om hur vi kan motverka trakasserier i arbetslivet. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094