23948sdkhjf

En miljon i kontrollavgifter – brister på var tredje stockholmsbygge

Hos knappt 30 procent av företagen fanns brister som ledde till kontrollavgift när Skatteverket kontrollerade byggföretag i Stockholmsområdet.

Under två dagar i september kontrollerade Skatteverket 108 byggarbetsplatser och totalt 523 företag i och runt Stockholm. I nära 30 procent av kontrollerna fanns brister som ledde till kontrollavgift. Sammanlagt ledde besöken till 156 kontrollavgifter som summerades till drygt 1,1 miljoner kronor.

– Vi gjorde en lika omfattande kontrollinsats i Stockholm för ett år sedan. Då hittade vi brister hos drygt 30 procent av företagen, i år hittade vi felaktigheter hos knappt 30 procent av företagen, säger Jonas Karlberg, kontrollsamordnare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Skatteverket följde upp de företag där det fanns brister i fjol och fann att de flesta sköter sina personalliggare bättre i år.

– I den grupp av företag där vi hittade brister förra året var det fortsatt felaktigheter i 15 procent av kontrollerna, säger Jonas Karlberg.

Syftet med kontrollen var dels att följa upp indikationer på att det finns fortsatt stora fel i byggföretagens personalliggare i Stockholmsområdet, dels att följa upp resultatet av insatsen som genomfördes samma tid förra året.

Brister som Skatteverket fann var bland annat att verksam personal inte var registrerad i personalliggaren, att liggaren inte gjordes tillgänglig för Skatteverket eller att det helt saknades personalliggare.

– Stockholmskontrollen, med fel i nära 30 procent av fallen, ska jämföras med att vi i vår ordinarie kontrollbesöksverksamhet över hela landet hittar brister vid ungefär 17 procent av besöken, säger Jonas Karlberg.

Efter förra årets insats inleddes ett 40-tal utredningar av svart arbetskraft och oredovisade inkomster.

– Alla utredningar är inte klara men av de som är klara har vi beslut om ändring i beskattningen med runt 5 miljoner kronor. Vi har också gjort ett 20-tal brottsanmälningar och lika många anmälningar om felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen, säger Jonas Karlberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079