23948sdkhjf

Rototilt kan vinna innovationspris

Även de små detaljerna kan ha stor betydelse, det framgår inte minst sedan Rototilts lilla elkontakt Q14 nominerats i klassen ”Innovation - Tools and Attachments” vid World Demolition Awards.

Enligt Rototilt ökar behovet av tillförlitlig elanslutning mellan grävmaskin och redskap i takt med att tekniken utvecklas, ett faktum som fick företaget att utveckla den nya kontakten.

– Vi upptäckte att befintliga elektriska lösningar som kopplas in automatiskt är för instabila och förhindrar att nya verktyg och tekniska lösningar utvecklas. Det ville vi ändra på, säger Hampus Jonsson, affärsområdeschef på Rototilt.

Rototilt anser att elkontakten är en förutsättning för ett komplett system av hydraulik och elektronik i ett helautomatiskt redskapsfäste eftersom allt från säkerhetslåset till styrsystemet erfordrar en stabil elkontakt.

– Med fler stift och större kontaktytor har vi förbättrat anslutningens tillförlitlighet och möjliggjort en högre datakapacitet. Kontakten har en inkapslad konstruktion och är helt vattentät i inkopplat läge. Själva konstruktionen gör att den är självrengörande i kopplingssekvensen.

Företaget anser att den förbättrade stabiliteten hos elkontakten Q14 haft stor effekt på elektroniken i helautomatiska kopplingssystem.

– Tack vare Q14 kan vi nu erbjuda ett kopplingssystem som kan anslutas automatiskt till både hydraulik och elektronik, säger Hampus Jonsson.

Rototilt tampas om segern i kategorin med två andra företag: italienska Mantovanibenne och nederländska Rotar.

– Vi är i gott sällskap. Det är en ära att bara bli nominerad och få ett erkännande för vårt hårda arbete med att utveckla Q14. Vi är glada över den positiva respons vi har fått, både vid våra egna fälttester och från slutanvändarna. Den här nomineringen är ytterligare ett bevis på det, säger Hampus Jonsson.

World Demolition Awards anordnas i Toronto, Kanada, och vilka som vinner meddelas den 17 och 18 oktober.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094