23948sdkhjf

Veidekke påbörjar flytten av Kiruna kyrka

Veidekke har tecknat avtal med LKAB för flytten av Kiruna kyrka som är en del av stadens samhällsomvandling. Målsättningen är att gå vidare med nästa fas och påbörja anläggande under första halvåret 2024.

Veidekkes uppdrag är att ta fram projekteringsunderlag för transportvägar samt att hitta ett säkert sätt att flytta kyrkan till sin nya plats. De behöver även utreda hur delar såsom orgel och altartavla ska skyddas under flytten. 

Just nu pågår detaljprojektering för transportvägen som är tänkt att påbörjas under vintern 2023-2024.

Det känns mycket bra att vi nu är inne i projekteringsfasen tillsammans med Veidekke och deras samarbetspartners för att möjliggöra bevarandet av det kyrkliga kulturminnet Kiruna kyrkan med dess klocktorn genom en flytt till dess nya plats, säger Stefan Holmblad, LKAB:s projektledare för flytten av Kiruna kyrka

Kiruna kyrka har ett stort kulturhistoriskt värde och har utsetts till Sveriges vackraste byggnad. Den har en area på 1 600 kvadratmeter och väger ungefär 600 ton. Nu behöver den samt tillhörande klocktorn flyttas på grund av markdeformationer. Planerad flytt till Nya Kiruna Centrum är satt till sommaren 2025.

LKAB:s fortsatta förtroende är ett bevis på vilket gott arbete vi utfört hittills med flytten av Kiruna. Det känns inspirerande att nu få möjligheten att flytta en byggnad som utsetts till Sveriges vackraste och betyder mycket för många här, säger Mathias Rönnholm, regionchef Veidekke anläggning nord.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094