23948sdkhjf

Stora planer i Skellefteå

Skellefteå Kraft leder utredningsarbetet kring en industri som fullt utbyggd kan bli en av Sveriges största inom förnybar vätgas och elektrobränslen.

Nu utreds möjligheterna till en ny storskalig industrisatsning i Skellefteå. Skellefteå Kraft vill skapa en industri för att tillverka förnybar vätgas och elektrobränslen.

Utredningsarbetet kommer att pågå i mer än ett års tid och omfattar alla frågor som behöver säkerställas innan ett beslut om att bygga upp en ny industri kan tas. Detta inkluderar bland annat frågor om säkerhet, lokalisering och finansieringsmodell.

Om utredningen leder till beslut att bygga en anläggning kan produktion i industriell skala inledas 2028 med full drift från 2030. 

Potentialen, enligt bolaget, är en av Sveriges största inom produktion och förädling av förnybar vätgas. Den kan i så fall skapa fler än hundra arbetstillfällen.

– I nuläget kan vi se flera färdvägar framåt för oss. Helt klart är att vätgasen har potential att ge ett kraftfullt bidrag i omställningen till ett energisystem baserat på förnybara källor. Vi kommer att fortsätta ta en aktiv roll i omställningen men är noggranna i att utvärdera varje case för sig, säger Joachim Nordin, vd på Skellefteå Kraft, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.171