23948sdkhjf

Framgång för lastbilskoncernen Volvo – men färre lastbilar sålda

Färre sålda lastbilar men förbättrar resultat, marginaler och lönsamhet blir summeringen när Volvo redovisar kvartal tre 2023. Arbetet kring autonoma lösningar var även det en stor framgång under kvartalet.

När Volvo redovisar sina siffror för tredje kvartalet 2023 var det med en hel del positiva ord från vd.
– Under tredje kvartalet 2023 fortsatte Volvokoncernen att leverera förbättrade resultat, marginaler och lönsamhet, kommenterar vd Martin Lundstedt i rapporten.

I rapporten konstateras dock att orderingången på lastbilar summerades till 47 202 vilket var en minskning med 27 procent.

– Den minskade orderingången på nya lastbilar återspeglar en gradvis normalisering av efterfrågan och att vi fortsätter att öppna orderböckerna successivt. Å andra sidan ökade leveranserna med fyra procent jämfört med föregående år och uppgick till 55 274 lastbilar, beskriver Martin Lundstedt.

När de blickar framåt spår Volvo att den europeiska lastbilsmarknaden kommer att uppgå till 290 000 fordon att jämföra med 340 000 för 2023. Även för Nordamerika spås marknaden uppgå till 290 000 fordon att jämföra med 330.000 för 2023.

– Vi förväntar oss att våra större lastbilsmarknader kommer att fortsätta att vara starka under hela detta år eftersom vi fortsätter att leverera från våra stora orderböcker till kunder, men förutspår lägre marknadsnivåer för nästa år. Även under tredje kvartalet påverkade störningar i leveranskedjan produktiviteten och kostnaderna, men hade begränsad effekt på leveranserna tack vare hårt arbete av kollegor i koncernen och i hela värdekedjan, beskver Martin Lundstedt.

I rapporten lyfts även framgången kring autonoma lösningar där bolaget under kvartalet uppnådde en milstolpe inom autonoma lösningar genom att ta bort säkerhetsföraren i kommersiell gruvdrift vid Brönnöy Kalks gruva i Norge. Samtidigt har de inlett ett långsiktigt samarbete med Boliden för att implementera autonoma transportlösningar som en del av deras verksamhet.

– Vi driver utvecklingen inom digitalisering, elektromobilitet och autonoma lösningar på vägen mot vårt åtagande om nettonollutsläpp med hjälp av effektivare transport- och infrastrukturlösningar. Vår förmåga att bibehålla en stark lönsamhet är avgörande för att kunna hålla den investeringstakt som krävs i omvandlingen av våra branscher, avslutar vd.

Siffror

  •  Nettoomsättningen landade på 132,4 miljarder kronor vilket är en ökning från 114,9 miljarder kronor under det tredje kvartalet 2022.
  •  Rörelseresultatet landade på 18.320 Mkr vilket var klart över väntade 16.335 Mkr från marknaden.

Källa: Volvo AB

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078