23948sdkhjf

Framtidens isproduktion kan bli eldriven

Entreprenören Martin Johansson har provkört Volvo L20 Electric i sin isproduktion för Ishotellet i Jukkasjärvi.

Martin Johansson, en erfaren entreprenör som har skördat is för Jukkasjärvi Icehotel sedan 2005, har nyligen testat Volvo L20 Electric i sitt arbete. Isen, som utvinns från Torne älv, används som både byggmaterial och konstnärligt uttrycksmedel i det årliga ishotellet. Testet av den eldrivna hjullastaren utfördes som en del av isproduktionen som pågick i en vik av Torne älv.

Det tog omkring fem veckor att samla in de cirka 30 000 kubikmeterna av is som krävs för att bygga hotellets 5 500 kvadratmeter. Isen lagras därefter i en produktionshall med konstant minus fem grader fram till byggstart. Martin Johansson förklarade hur de skördar isen.

– Vi snöröjer ytan varje gång det snöar för att få så tjock och bra is som möjligt. Isblocken sågas i specifika mått och kvaliteten prioriteras högt. Isen skördas aldrig när det är kallare än minus 15 grader, eftersom isen då riskerar att bli skör och spricka.

Volvo L20 Electric, trots sin mindre storlek, klarade av att hantera isblocken effektivt och Johansson uttryckte en positiv överraskning.

Vi har laddat den på lunchrasten med standardladdaren och det har alltid funnits el för en hel arbetsdag. Och de 2,5 ton tunga isblocken har maskinen klarat galant.

Det är troligt att testet kommer att leda till ett framtida inköp av Volvo L20 Electric för isproduktionen. Johansson förklarar att eldriften har fördelen att inte generera några avgaser, vilket är en fördel i en miljö där renhet och luftkvalitet är av stor vikt.

PS: Leveranstidningen Entreprenad har skrivit om det coooooola hotellbygget förut, läs gärna det reportaget här (och här finns ett till!)

Fakta Ishotellet

  • Ishotellet i Jukkasjärvi byggs upp varje år och har utvecklats till en stor turistattraktion.
  • Ursprunget var en grupp japanska iskonstnärer som 1989 skapade en utställning med iskonst. Året efter, 1990, byggdes en särskild igloo för iskonsten, Artic Hall. En natt fanns det inga rum tillgängliga i Jukkasjärvi, så några av besökarna bad om tillstånd att övernatta i utställningshallen. De sov i sovsäckar på utbredda renskinn – de första gästerna på ”hotellet”.
  • Varje år söker Icehotel bygglov för ishotellet som rymmer sviter för över 100 gäster, utsmyckad med iskonst. I anslutning till hotellet byggs även en bar och en iskyrka.
  • Sedan 2017 finns det även, tack vare kylteknik, ett året runt-öppet ishotell.

www.swecon.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109