23948sdkhjf

Swecon: extravärme enda lösningen

Dagens effektiva maskiner är så bränslesnåla att det ibland inte finns tillräckligt med värme över till hytten. Då måste tillskottsvärme tillföras. Det konstaterar Swecon.

I början av året skrev vi om en entreprenör i Vadstena som köpt en liten bandgrävare, en smidig maskin på sex ton som dock hade svårt att hålla värmen i hytten när vintern kom.

Entreprenören anmälde problemet direkt men det visade sig svårt att få fram en lösning. När vi ställde frågan till Volvo Construction Equipment och återförsäljaren Swecon sade de sig arbeta för att hjälpa kunderna på bästa sätt.

Vi har sedan dess fått höra vittnesmål om liknande problem, och läsarna har varit nyfikna på om frågan kommit närmare en lösning.

Vi tog därför kontakt med både Swecon och Volvo CE för att höra om de kommit någon vart i arbetet.

Swecons kommunikationschef Fredrik Rigö förklarar i ett mejl att kundklagomålet kring värme i hytt vid kall väderlek har framförts till Volvo.

– De har tagit informationen i beaktande men valt att ej gå vidare då användning av denna typ av produkt i så här kall väderlek (-5 till -20C) är stark begränsad, berättar han.

Han fortsätter:

– Grundorsaken är att maskinens totala effektivitet leder till att motorn genom sin låga bränsleförbrukning tyvärr inte alstrar tillräckligt med överskottsvärme att ge värme i hytten i nivå med det som förväntas hos ett fåtal av våra kunder där låg belastning och tomgång är hög.

– Det är därmed en egenskap i maskinen som finns givet den effektivisering som moderna maskiner konstrueras för. Precis som i till exempel bilar med motsvarande problematik måste någon form av tillskottsvärme tillföras vid temperaturer ner mot maskinens yttre användningsområde (ner till -20C).

Han uppger att det under dessa förutsättningar krävs extra värme (i form av dieselvärmare) för att hålla bra temp i hytten.

– Det finns ett svagt minne av att denna kund inte ville köra dieselvärmaren mer än nödvändigt, och då blir det svårt att uppnå en hyttvärme som kunden accepterar.

Han avslutar med att förklara att frågor av detta slag tas om hand om och när de uppstår.

– Enskilda kundcase kommer att hanteras av oss på Swecon på fall-till-fall basis, ej genom diskussion i media.

Volvo CE har valt att inte kommentera frågan ytterligare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062