23948sdkhjf

Supersnabb upphandling efter E6-raset

Trafikverket kunde utnyttja ett undantag i lagstiftningen när katastrofen inträffade, därför kan en entreprenör och en konsult redan nu börja jobba med återuppbyggnaden av raserade E6.

Den 23 september, mitt i natten, slog katastrofen till på E6 utanför Stenungsund. Ett stort jordskred slet då sönder stora delar av E6, även fastigheter och andra vägar drabbades.

Nu, en månad senare, har Trafikverket tecknat två avtal inför återuppbyggnaden: Cowi AB ska ta sig an de nödvändiga geotekniska undersökningarna, projekteringen och upprättandet av bygghandlingar, och Peab Anläggning AB ska bygga vägen.

–Vi är glada att vi har fått klart med leverantörer. Det gör att vi redan nu kan komma igång med arbetet i området, säger Daniel Svensson, projektchef på Trafikverket.

Cowi AB ska redan ha kommit igång med sitt arbete och tanken är att Peab Anläggning AB inom kort ska kunna delta och bidra till samordningen och planeringen.

–I en så här speciell situation är det många viktiga delar som måste samordnas och planeras innan vi kan komma igång med själva byggandet, säger Daniel Svensson.

Det har gått fort med upphandlingen, enligt Trafikverket beror det på att en myndighet kan använda sig av ett undantag i upphandlingslagstiftningen när en extraordinär händelse inträffar (Synnerlig brådska, 6 kap. 15 § lagen (2016:1145) om offentlig upphandling)

I speciellt brådskande situationer som inte gått att förutse, och för anskaffningar som är absolut nödvändiga, ska en myndighet alltså ha möjlighet att frångå normalt annonserat upphandlingsförfarande.

–Om vi inte hade haft den möjligheten hade processen tagit betydligt längre tid. För Trafikverket är återställandet av E6 av högsta prioritet, säger Daniel Svensson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078