23948sdkhjf

” Vi ser ingen ljusning för bostadsbyggandet”

Norrbotten går starkast men i storstäderna ser det mörkt ut uppger Byggföretagen som analyserat bygginvesteringarna i landet.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen har tagit fram en konjunkturprognos som uppges visa att bygginvesteringarna i bostäder, lokaler och anläggningar krymper med 14 procent under perioden 2023 och 2024.

Man ser dock stora regionala skillnader.

– Konjunkturen förblir stark i norra Sverige. Däremot är läget dystert i storstäder som Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala, säger Emil Flodin, analytiker, Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

Den norrbottniska byggmarknaden är starkast av dem alla, där ökar investeringarna ökar med totalt 17 procent under prognosperioden förklarar Byggföretagen och noterar att omfattande industrisatsningar görs där.

I Stockholm minskar bygginvesteringarna med 22 procent, i Göteborg minskar de med 15 procent och i Malmö och Uppsala är minskningen 20 procent.

– Vi ser ingen ljusning för bostadsbyggandet. Ränteläget behöver stabiliseras för att efterfrågan på nyproducerade bostäder ska komma tillbaka. Därför drabbas byggmarknaden i storstadsregionerna hårt, även om lokal och anläggningsbyggandet tuffar på, säger Emil Flodin.

De totala bygginvesteringarna 2024 kommer enligt Byggföretagen kommer de totala bygginvesteringarna 2024 att uppgå till 595 miljarder kronor mätt i 2022 års priser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078