23948sdkhjf

Först med återvunnen natursten

Zurface, enligt egen utsago Nordens största aktör inom natursten, har börjat återvinna naturstensprodukter som grävs upp vid byggen och fram tills nu ofta kasserats och ersatts med nyproducerad sten.

På företaget är man övertygad om att detta kommer att bli lika självklart som all annan återvinning, inte minst då återvunnen natursten inte bara blir billigare utan även kan levereras snabbare än nyproducerad.

– Det borde vara en självklarhet att återanvända en sten som kommer hålla i 100 år till och som finns på lager och inte behöver nyproduceras på beställning. Dessutom råder brist på natursten i hela Europa, så i längden har vi inget val som jag ser det, säger Zurfaces vd Eric Waxin, i ett pressmeddelande.

Zurface börjar nu att köpa in begagnade naturstensprodukter från hela Sverige. Vid behov tvättas de för att sedan sorteras, packas på pall, bandas och märkas samt säljas på nytt.

Bolaget är långt framme i förhandlingar med flera leverantörer som framöver kommer att kunna få betalt för använda naturstensprodukter som tidigare behandlats som avfall. Zurface ser också en stor efterfrågan hos kommuner, arkitekter och byggbolag att använda återvunnen natursten.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078