23948sdkhjf

Ett steg närmare ny kärnkraft i Sverige

Effektiviserat regelverk, kortare beslutsprocesser och hävda begränsningar är några förändringar Tidöpartierna tror kan leda till mer kärnkraft i Sverige.

I slutet av förra veckan höll klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) pressträff tillsammans med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) och näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD) om regeringens nästa steg för att underlätta för utbyggnad av kärnkraft.

Där framkom det bland annat att regeringen och SD tillsätter en utredning i fyra delar, i syfte att analysera hur tillståndsprocesserna för kärnkraft kan kortas ner och bli tydligare. Det ska också utredas om ett snabbspår för miljötillståndsprocessen kan och bör införas.

I dag finns kärnkraftsreaktorer på tre platser i Sverige — Forsmark, Ringhals och Oskarshamn. Tidigare har regeringen lämnat en proposition om att ta bort förbudet mot att bygga reaktorer på andra platser än de redan befintliga. 

De vill också häva begränsningen om att få ha maximalt tio reaktorer i drift samtidigt. Nu föreslår regeringen och SD fler åtgärder för att underlätta bygget av fler reaktorer:

– Regeringen tar nu nästa steg för att ge bättre förutsättningar för att ny kärnkraft ska byggas och drivas i Sverige. Vi måste effektivisera vårt regelverk och våra myndigheter för de ansökningar som kan komma om nya reaktorer som avser både konventionella reaktorer och SMR:er. Det gäller både välkänd teknik och ny teknik, förklarade Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister på pressträffen.

Förutom effektivare tillståndsprocesser ingår det också i uppdraget till utredaren att föreslå rättvisa och ändamålsenliga avgifter för prövning av nya reaktorer och att se över hur det befintliga kärnavfallssystemet kan utvecklas, så att det framtida kärnavfallet och använda kärnbränslet kan omhändertas på ett säkert sätt. Dessutom ingår att se över regleringen av beredskapszoner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078