23948sdkhjf

Mekaniker – en bristvara?

Behovet av servicemekaniker har minskat något – men fortsätter att vara skriande. Det uppger Maskinleverantörerna som frågat sina medlemmar.

Hur ser personalbehovet ut för landets maskinleverantörer?

Branschorganisationen Maskinleverantörerna (ML) har ställt frågan till sina medlemmar vartannat år sedan 2005, och 2023 var det alltså dags igen.

Enkätsvaren uppges visa att behovet av mekaniker inom de närmsta åren har minskat något. Enligt Maskinleverantörerna kan det bero på det osäkra världsläget och en trolig lågkonjunktur det närmsta året.

Organisationen slår ändå fast att efterfrågan på fler servicetekniker till maskinbranschen ändå är så stor att de elever som blir utexaminerade som maskinmekaniker inte kommer att mätta marknaden.

Enligt ML innebär en växande maskinsektor att det behövs fler kompetenta mekaniker som kan hantera underhåll och reparationer. 

Man konstaterar också att de tidigare enkäterna visar att personalbristen har varit påtaglig under många år och att kompetensbehovet är fortsatt stort trots det osäkra konjunkturläget.

ML förklarar att de som är intresserade av en karriär som servicetekniker inom maskinbranschen har stora chanser att få jobb, för att sedan kunna utvecklas karriärmässigt.

Organisationen jobbar dessutom för att stötta utbildningar av det här slaget, till exempel samarbetar man med 13 gymnasieskolor utspridda i landet.

ML är också engagerade i Utbildningscentrum för servicetekniker i Ljungby, yrkeshögskolan som utbildar fältservicetekniker

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093