23948sdkhjf

Europeisk satsning på sällsynta metaller anses viktig för Sverige

En ny europeisk kommitté för sällsynta jordartsmetaller har skapats för att ge experter en plattform för att främja hållbarhet, spårbarhet och återvinning kopplat till standardisering av sällsynta jordartsmetaller. 

SIS, Svenska Institutet för Standarder förklarar att den nya kommittén ansvarar för standardisering inom gruvdrift av sällsynta jordartsmetaller, koncentration, extraktion, separation och omvandlingen av användbara material, samt oxider, metaller, legeringar med mera – alla viktiga i tillverknings- och produktionsprocessen.

Arbetet kommer att ledas av Dr. Michael Haschke, som har lång erfarenhet inom området. Inom arbetet kommer aspekter som hållbarhet, spårbarhet och återvinning att behandlas.

Sällsynta jordartsmetaller är ett viktigt område för Sverige, inte minst sedan man upptäckt att Europas största fyndighet finns i Kiruna.

– Sällsynta jordartsmetaller är ett viktigt område för Sverige, inte minst sedan man upptäckt att Europas största fyndighet finns i Kiruna. Jag vill uppmana svenska experter att gå med i SIS kommitté för Innovationskritiska metaller och mineraler, för att därigenom ha möjligheten att följa och påverka utformningen av internationella standarder inom området, säger Farnia Wuolo, projektledare på SIS i en kommentar.

Läs mer om: SIS
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063