23948sdkhjf

Tydligare regioner ska stärka Trafikverket i en osäker tid

Trafikverket har gjort en ny regional indelning, de nya regionerna ska motsvara Sveriges sex civilområden.

Enligt ett pressmeddelande görs förändringen för att den regionala indelningen ska motsvara det övriga samhällets struktur för ansvar, ledning och samordning inom civil beredskap.

– Ett förändrat omvärldsläge gör att myndigheter och övriga aktörer måste stå starka tillsammans nationellt och regionalt. Anpassningen till civilområden underlättar samordning och samverkan mellan alla delar i staten och mellan staten och resten av samhället, säger Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana, i ett pressmeddelande.

Han förklarar att förändringen också ska ge Trafikverket bättre förutsättningar att leverera enligt sitt uppdrag i alla samhällssituationer.

– Stärkt förmåga bidrar också till ökat förtroende gentemot medborgarna. Denna förmåga behövs nu och den behöver vara varaktigt över tid.

Enligt Helena Eriksson, regional direktör för den nya norra regionen, som kommer att bestå av Västernorrlands län, Jämtlands län, Västerbottens län och Norrbottens län, ger den nya geografiska indelningen bättre förutsättningar för regional samverkan och samordning.

- Vår verksamhet är samhällsviktig och en del i Sveriges totalförsvar. Trafikverket är en beredskapsmyndighet och har ett utpekat ansvar som sektorsmyndighet för transporter, säger hon i ett pressmeddelande.

- Vi har redan påbörjat att knyta kontakter och samarbeta över länsgränserna och det arbetet fortsätter under 2024.

Den nya regionindelningen började gälla vid årsskiftet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062