23948sdkhjf

Byggbranschen hårt drabbad

"Det råder oenighet bland experterna för hur långvarig och djup den här krisen kommer att bli."

Totalt har 1 714 byggfirmor och entreprenörer slagits ut under 2023, enligt kreditinformationsföretaget UC.  När företaget summerar konkursåret 2023 är det med högsta antalet konkurser sedan finanskrisen på 1990-talet. Deras statistik, som omfattar aktie-, handels-, och kommanditbolag samt övriga juridiska personer och enskilda firmor, visar att 1 714 företag inom byggindustrin inlett konkurs under året. Det är en ökning med 36 procent jämfört med 2022, vilket gör det till en av de hårdast drabbade sektorerna.

 Det råder oenighet bland experterna för hur långvarig och djup den här krisen kommer att bli. Utvecklingen i Ukraina och Mellanöstern och den påverkan det får på energipriser kommer att vara en avgörande faktor men också hur hårt arbetslösheten kommer att slå i Sverige. Vi står inför ett skede där också företag som hittills ”hållit ut” och varit motståndskraftiga inte längre klarar av att upprätthålla en stabil omsättning och likviditet. Det här kommer dessvärre att leda till att vi ser en ökad konkursvåg även i vinter. I värsta fall är det vi ser nu bara toppen på ett isberg, säger Gabriella Göransson, vd på UC.

Kreditupplysningsföretaget Creditsafe, vars mätningar bara inkluderar aktiebolagen i Sverige, drar samma slutsatser. De konstaterat att totalt 8 243 aktiebolag har gått i konkurs under 2023, vilket är den högsta siffran sedan deras mätningar började år 1999.

Företagets vd bedömer att de höga konkursantalen även kommer att prägla stora delar av 2024:

– Det är en tuff och sorglig utveckling att vi nu ser så här många företagskonkurser. En tragedi för både ägare och anställda, och många människor som påverkas. Vår bedömning är att höga konkurstal kommer prägla större delen av 2024. Trots detta finns ljusglimtar, bland annat positiva signaler om att räntetoppen nu är nådd och att inflationen är på nedgång. Det innebär förhoppningsvis att den kraftigt ökade konkurstrenden kan bromsa in och stabiliseras under året, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Årets största konkurs blev byggföretaget Fastec Sverige, med en omsättning på drygt 1,2 miljarder, skriver Creditsafe. Hustillverkaren Anebyhusgruppen med en omsättning på 834 miljoner var också en av jättarna som gick i konkurs, som dessutom var den största arbetsgivaren med 206 anställda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078