23948sdkhjf

Tekniskt avancerat när Peab bygger i Skellefteå

En ny kaj ska byggas i Skelleftehamn, ett uppdrag värt över en miljard kronor.

Den 7 700 kvadratmeter stora kajen ska göra det möjligt för större fartyg att lägga till, något som anses viktigt med tanke på de stora industrisatsningarna i regionen.

Peab har fått uppdraget, som bland annatinnebärmuddring och erosionsskydd samt pålning, betongarbeten och utrustningskompletteringar för kajen.

Peab ska också bygga stora logistikytor.

– Det här är ett tekniskt avancerat projekt där vi får möjlighet att nyttja hela vårt hållbarhetskunnande inom Peab, säger Jörgen Eriksson, regionchef på Peab.

Beställare är Skellefteå kommun och kontraktssumman uppgår till 1 132 miljoner svenska kronor.

Projektet ska ha en tydlig hållbarhetsprofil, något som bland annat innebär att man kommer att använda så kallad ECO-Betong med lägre klimatpåverkan och pålar av SSAB Zero, som uppges vara stål baserat på återvunnet stålskrot och producerat praktiskt taget utan fossila koldioxidutsläpp.

– Tillsammans med Peab kommer vi att arbeta aktivt för att minska klimatpåverkan i produktionen men även förbereda kajen för att möjliggöra en fossilfri verksamhet, säger Thérese Bäckström Zidoli, funktionschef projektledning Skellefteå kommun.

Projektet ska genomföras som en totalentreprenad med partnering. Byggstart sker nu i januari och allt ska vara klart i slutet av 2027.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078