23948sdkhjf

H2 Green Steel säkrar nya miljarder

20 långivare har tecknat avtal med företaget.

H2 Green Steel tecknar slutgiltiga lånefinansieringsavtal för 4,2 miljarder euro (knappt 48 miljarder kronor). Bakom lånet står 20 långivare bland annat Europeiska investeringsbanken och en rad affärsbanker.

Företaget har också tilldelats ett bidrag på 250 miljoner euro, (knappt 3 miljarder kronor) från EU:s innovationsfond. Dessutom har bolaget tillfört eget kapital på 300 miljoner euro (drygt tre  miljarder kronor) genom nya aktieägare som till exempel Microsoft Climate Innovation Fund.

– Ingen har granskat vårt projekt mer noggrant än de som står bakom vår finansiering. Detta massiva engagemang från våra långivare, investerare och innovationsfonden är ett sant erkännande av kvaliteten på vårt företag. Det är också en stor vinst för klimatet eftersom vi hoppas att modellen kommer att inspirera till finansiering av andra initiativ för att minska koldioxidutsläppen i branscher som är svåra att minska, säger Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel, i en kommentar.

H2 Green Steel har nu sammanlagt säkrat finansiering på närmare 6,5 miljarder euro (knappt 75 miljarder kronor) för sitt stålverk i norra Sverige.

Bygget av bolagets flaggskeppet, stålverk i Boden med integrerad grön vätgas och grön järnproduktion, är i full gång. Leveranskontrakten för vätgas-, järn- och stålutrustningen är på plats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125