23948sdkhjf

Brobygget blev fem gånger dyrare

Prislappen för en  80 meter lång gångbro steg - från nio till 45 miljoner kronor.

Nyligen offentliggjordes kostnaden för den 80 meter långa gångbro som byggts mellan Alby och Tyresta i Stockholm. Från budgetbeslutet på 9,2 miljoner kronor, landade notan istället på 45,3 miljoner kronor.

På uppdrag av Tyresö kommun har Peab byggt en gångbro i Tyresta. Lokaltidningen Mitt i var först med att rapportera om prislappen för bygget, som blev fem gånger högre än planerat.

Gångbron mellan Alby naturreservat och Tyresta naturreservat invigdes i somras, två år senare än planerat. Beslutet om att bygga bron fattades 2016, men en rad omständigheter försenade bygget och fick kostnaderna att skena.

Förutom inflationen och omvärldsläget som pressade upp priserna, ska också vädret ha ställt till det för bygget. För att undvika skador på naturreservaten på respektive sida av Nyforsviken, byggdes bron från vattnet med hjälp av en pråm. Detta visade sig vara en försvårande omständighet när bygget hindrades av tjock is, översvämningar och stormskador.

Mitt i rapporterar också att det fanns brister i projekteringen och att ett omtag fick göras innan byggstart eftersom de dragstag som skulle förankra bron i berget var för korta.

– Det har varit ett antal olyckliga omständigheter som sammantaget bidragit till högre kostnader, säger Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande, till lokaltidningen.

Till Dagens Nyheter säger Anita Mattsson att hon självklart inte är nöjd med prislappen och att hon inte är säker på att kommunen hade fattat beslut om att bygga bron om de vetat vad slutpriset skulle bli.

I slutrapporten från Tyresö kommun framgår att den initiala kostnadsberäkning som togs fram av en extern konsultfirma ”kraftigt underskattade komplexiteten och därmed kostnaden för genomförandet av projektet”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141