23948sdkhjf

Värmländskt pelletsprojekt för NCC

En ny fabrik ska integrereas med ett befintligt sågverk.

På uppdrag av Moelven ska NCC bygga en ny pelletsfabrik vid Valåsen i Karlskoga. Affären är en utförandeentreprenad i samverkan.

Den nya pelletsfabriken ska integreras med sågverket och är en del av den kapacitetsutbyggnad som Moelven gör av sågverket i Valåsen.

– Energiproduktionen ska byggas ut för att tillgodose det ökade behovet av biobaserad energi som efterfrågas. Vi ser fram emot att göra detta tillsammans med NCC som har stor erfarenhet och kompetens inom energisektorn, kommenterar Lars Storslett, direktör för virkesförsörjning, fiber och bioenergi på Moelven Industrier ASA.

Pelletsfabriken ska uppnå en kapacitet på 80 000 ton pellets om året men dimensioneras för att enkelt kunna skalas upp till 105 000 ton per år. Träpellets som produceras i fabriken kommer därefter distribueras internationellt via fartyg från Vänern.

Anläggningen får en modern och innovativ värmeåtervinningslösning anpassad för det vinterklimat som vi har i Sverige och är byggd för att eliminera risken för problem med frysning i värmeåtervinningssystemet.

– NCC har både lång och bred kompetens från olika energieffektiviserande lösningar som denna runt om i landet. Vi ser fram emot att få vara en del av arbetet med att skapa en modern pelletsfabrik som tillvaratar hela naturresursen när skogen brukas, säger Sara Eriksson, projektchef på NCC Building Sweden i Värmland.

Affären har ett ordervärde på cirka 100 miljoner kronor där cirka 30 miljoner orderregistrerades under andra kvartalet 2023 och cirka 70 miljoner orderregistreras under första kvartalet 2024 i affärsområde NCC Building Sweden. 

Projektet beräknas vara klart tredje kvartalet 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094