23948sdkhjf

INTERMAT: Smart, smått och gott när Komatsu ställer ut

Komatsu tänker slå ett slag för sitt Smart Construction på Intermat. Företaget kommer också att visa en prototyp, en bergtruck, en hel radda eldrivna maskiner och ett par kortrumpade grävare.

Paris. Komatsu tar Intermats tema på orden.

– Huvudtemat är att minska koldioxidutsläppen så vi tar med oss flera eldrivna grävmaskiner, förklarade företagets representant på en pressträff tidigare i år.

3,5-tonnaren PC33E visades redan på Bauma 2022 men får följa med till Paris också. Där får den sällskap av helt nya PC138E på 15 ton.

– Det är en storlek vi är ensamma om.

Testmaskinen PC210 på 20-22 ton ska också visas i montern. Enligt Komatsu har maskinen ett batteri på 451 kW, den ska kunna jobba i 6-7 timmar på en laddning och ska ut på fälttester 2024.

Komatsu tänker också visa hybridgrävaren 365 på 38 ton, en maskin där batteriet laddas till exempel när maskinen bromsas.

Tillverkaren kommer också att fokusera på digitalisering och lyfta fram sitt system Smart Construction där hela processen på arbetsplatsen ska kunna följas och där sensorer på bandschaktare och grävmaskiner ska ge värdefull information om vad man åstadkommit under dagen.

– Vi har visat Smart Construction förut men då som prototyp, nu har vi börjat sälja det också.

Komatsu vill också lyfta fram sitt IMC (Intelligent Machine Control) som nu kommer i en ny generation

– Det är ett sätt att få en grävmaskin eller bandschaktare att arbeta automatiserat, man lägger in ett projekt och sedan kan den bara gå fram och tillbaka.

Företagets Intermatmonter blir 3 000 kvadratmeter stor. Där ska man ställa ett 30-tal maskiner – störst blir BC950 på 95 ton.

Företaget ska finnas både inomhus och utomhus, men det blir inte någon demo denna gång även om elmaskinerna kommer att kunna köras lite inomhus.

Komatsu ska också visa nya bergtrucken HD 605-10 som kan lasta 62 ton. Maskinen har fått en ny motor och en ny kaross, Komatsu utlovar också minskad bränsleförbrukning.

På plats ska också två nya hjulgrävare finnas: PW 168 på 17 ton och PW 198 på 20 ton, maskiner som ska visa att Komatsu tryckt ihop rumpan lite.

– Båda har en snäv svängradie, det är kompakta maskiner lämpade för trånga arbetsplatser.

Intermat arrangeras den 24-27 april i Paris.

Artikeln är en del av vårt tema om Intermat 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109