23948sdkhjf

INTERMAT: Bobcat tar sikte på sikten

Ett uppdaterat hyttlöst koncept, teleskophanterare med kraninspirerade hytter och kompressorer med exaktare tryckinställning utlovas i Bobcats Intermatmonter.

Paris. När Bobcat kommer till Intermat tänker man bland annat slå på trumman för Rouge X2, ett autonomt och hyttlöst hjullastarkoncept med sensorer och radar som nu ska visas i Europa för första gången.

Det helelektriska konceptet Rouge X premiärvisades på Conexpo 2023, då på band. Rouge X2 har i stället fått hjul, något som ska förbättra batteritiden. 

Den batteridrivna hjullastaren ska vara byggd för krävande arbetsuppgifter som hyvling, grävning med mera. Den saknar helt vätskor, slangar och hydraulik, något som ska minska risken för stillestånd. Eftersom den dels går på el, dels saknar hydraulik, ska den också vara betydligt tystare än konventionella maskiner förklarar Bobcat som ser konceptmaskinen som en fingervisning om hur framtidens arbetsmaskiner kan se ut och fungera – även utan förare.

Enligt Bobcat har konceptlastarna inneburit att man har flera nya patent på gång.

– Dessa patent representerar mer än nya finesser på en maskin – de visar hur vi bryter reglerna för att definiera en ny arbetsupplevelse, säger Joel Honeyman, Doosan Bobcats vice vd för global innovation.

Bobcat kommer också att lansera en ny serie runtomsvängande teleskophanterare, maskiner som lämnat Doosans färger bakom sig och är Bobcatvita.

Teleskophanterarserien som är aktuell för den europeiska marknaden består av nio modeller med en lyfthöjd på 18-39 meter.

Bobcat lyfter särskilt fram att den nya hytten inspirerats av kranhytter, med hel vindruta och därmed god och ”ultrapanoramisk” sikt.

Hela hytten har dessutom placerats längre fram, det ska inte ta mer än 2-4 steg att ta sig in i hytten.

Företaget visar också ett gäng portabla kompressor, bland dem finns den variabla varianten PA12.7V som beskrivs som en av branschens mest mångsidiga produkter; den ska kunna användas för allt från allmänna bygguppdrag till att driva handhållna verktyg eller att blåsa in kablar.

Bobcat lyfter särskilt fram att mellanmodellen fått mer exakta inställningsmöjligheter. Det ska gå att stega sig fram 0,1 bar i taget, från 5,5 till 12,1 bar. 

Finessen ska enligt Bobcat passa särskilt bra till exempel vid sandblästring, industrirengöring, borrning med mera.

Företaget lyfter också fram att kompressorn bara väger 1,2 ton, och att den därför kan transporteras med bil eller lastbil.

Intermat arrangeras den 24-27 april i Paris.

Artikeln är en del av vårt tema om Intermat 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078