23948sdkhjf

Boliden summerar 2023

När det gäller affärsområdet Gruva minskade rörelseresultatet jämfört med föregående år men ökade jämfört med föregående kvartal.

Boliden presenterade nyligen sin kvartalsrapport för sista kvartalet 2023. Företaget skriver så här i sin kvartalsrapport/årsrapport: 

”Lägre volymer, främst på grund av lägre halter inom Gruvor, branden i Rönnskär och Tara i malpåse tillsammans med kostnadsinflation orsakade nedgången i rörelseresultatet. Priser och villkor gav ett negativt bidrag. Svagare metallpriser kompenserades bara delvis av högre premier och högre smältlöner inom Smältverk och en starkare USD.”

Bolidens kvartal fyra 2023

Här är några siffror från fjärde kvartalet 2023, motsvarande kvartal 2022 inom parentes.

  • Försäljningsintäkter: 20 754 (23 577) miljoner kronor
  • Nettoresultat: 1 656 (2 577) miljoner kronor
  • Fritt kassaflödet: 1 663 (3 520) miljoner kronor

Bolidens vd och koncernchef Mikael Staffas lyfter dock det positiva: 

– Jag är glad över att se flera kvartalsmässiga produktionsrekord i vår smältverksverksamhet samt en god utveckling i våra investeringsprojekt. Därtill är vi givetvis nöjda med det underliggande kassaflödet under kvartalet.

När det gäller affärsområdet Gruva minskade rörelseresultatet jämfört med föregående år men ökade jämfört med föregående kvartal.  Högre försäljning från lager och högre halter bidrog positivt enligt bolaget.

Den anrikade volymen i Bolidenområdet var i linje med föregående kvartal  medan i både Garpenberg och Kevitsa var den anrikade volymen lägre än föregående kvartal.

När det gäller affärsområdet Smältverk minskade rörelseresultatet bland annat på grund av frånvaron av katodproduktionen vid Rönnskärsverket som står still efter en brand. 

I Harjavalta nåddes ett nytt kvartalsrekord för kopparproduktion samtidigt som produktionen av nickel i skärsten var i nivå med föregående kvartal. Kokkolas produktion av gjuten zink var högre än föregående kvartal samtidigt som produktionen av silver i koncentrat nådde nytt rekord. I Odda har en stängning av elektrolysverk 4 reducerat produktionskapaciteten tills expansionsprojektet trappas upp, vilket innebär att produktionen av gjuten zink var lägre än båda jämförelseperioderna. Bergsöes produktion var högre än både föregående kvartal och fjärde kvartalet 2022.

Boliden 2023

Några siffror för helåret 2023, motsvarande siffror för 2022 inom parentes. 

Försäljningsintäkter: 78 554 (86 437) miljoner kronor

Nettoresultat: 6 074 (12 410)

Fritt kassaflöde: -3 354 (6 329) miljoner kronor

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094