23948sdkhjf

”Att asfaltera en flygplats är alltid en utmaning”

20 000 ton asfalt ska läggas ut på 185 000 kvadratmeter när Kiruna flygplats toppas om, ett uppdrag som kräver precision och minutiös planering.

Den så kallade omtoppningen innebär att landningsbanan och två taxibanor ska få en ny nätarmerad asfaltyta. I uppdraget, som gått till Svevia, ingår också att utföra mark- och elarbeten, till exempel ska banornas vändplatser breddas och en ny utryckningsväg ska anläggas.

– Att asfaltera en flygplats är alltid en utmaning, ett precisionsarbete med höga krav på kvalitet och jämnhet, säger Dan Sjöman, Svevia.

Uppdraget är dessutom tidskänsligt. Svevia har två veckor på sig att utföra utläggningen på rullbanan, något som kräver en noggrann logistik med maskiner, material och arbete.

Mark- och elarbetena kommer att ske nattetid under sommaren.

– Vi har tidigare utfört den här typen av arbete på uppdrag av Fortifikationsverket. Med minutiös planering, tätt samarbete med Kiruna flygplats och rutinerade medarbetare så finns det egentligen bara en sak som skulle kunna krångla till arbetet och det är vädret. Hällregnar det kan vi inte lägga asfalt, säger Dan Sjöman.

Kontraktet uppges vara värt cirka 70 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078