23948sdkhjf

Fritt fram i skogen – alla ska få leta

"Vi är glada att få ta oss an det här uppdraget. Det är något som vi önskat få och som vi vet att stora delar av befolkningen saknat och efterfrågat."

För att öka EU:s och Sveriges självförsörjning av råvaror som är nödvändiga för den gröna omställningen, har regeringen nu åter beslutat att införa satsningen "Mineraljakten under åren 2024 till 2026.

Konceptet, skriver SGU i ett pressmeddelande, går ut på att privatpersoner ska kunna skicka in fynd och få dessa bedömda av en sakkunnig geolog.

– Vi är glada att få ta oss an det här uppdraget. Det är något som vi önskat få och som vi vet att stora delar av befolkningen saknat och efterfrågat. ”Mineraljakten” har resulterat i flera viktiga mineralfynd som lett till både prospektering och produktion. Fyndet av litiumpegmatit som hittades 2006 i Bergby i Gävle kommun ses i dag som ett av Sveriges mest spännande litiumprojekt, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.

Nu startar planeringen för att kunna sätta igång jakten på mineralerna igen.

– För att återetablera konceptet och även nå ut till nya målgrupper och yngre generationer behövs långsiktighet. Vår förhoppning är att ”Mineraljakten” redan under uppdragsperioden visar sig bli så lyckad att regeringen fortsätter satsa på den, säger Anneli Wirtén.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141