23948sdkhjf

Stor rutin krävs på ett av landets mest utmanade driftuppdrag

64 mil väg, inklusive 17 mycket krävande kilometer över kalfjället, ingår när Svevia fortsätter att sköta om vägarna i driftområde Arjeplog.

Trafikverket har gett Svevia förnyat förtroende i Arjeplog, företaget ska under de kommande fyra åren sköta vägarna där året runt.

I området finns både klassiskt inlandsklimat och ren fjällmiljö, andra kännetecken är stora dalgångar, sjöar och vattendrag som innebär att vägarna ofta drevar igen.

– Området trafikeras framförallt av skogsnäringen och fjällturister året om, vintertid ökar trafikbelastningen avsevärt genom biltestindustrin och deras vintertestverksamhet. Variationen i geografi och klimat inom området är utmanande och kräver god lokalkännedom. Det här är också en del av landet där alla vägar alltid måste fungera, helt enkelt för att det är långa avstånd och för att det inte finns några alternativa vägar mellan orterna, säger Robert Nyhlén, Svevia, i ett pressmeddelande.

Den tuffaste delen av dem alla är förmodligen den 17 kilometer långa sträckan mellan Merkenes, mitt på kalfjället och tolv mil från Arjeplog, och norska gränsen.

Personalen som arbetar här har stor erfarenhet och rutin med mandat att fatta beslut om att stänga av med vägbom när vädrets makter tar över.

– Här krävs det kännedom om förutsättningarna för hur snabbt vädret kan skifta på fjället. Personalen som arbetar här har stor erfarenhet och rutin med mandat att fatta beslut om att stänga av med vägbom när vädrets makter tar över. Vid behov utför de kolonnkörning för trafiken till och från Norge när vädret är hårt men ändå tillräckligt körbart, säger Robert Nyhlén.

Det nya kontraktet löper över fyra år och uppges vara värt cirka 38 miljoner kronor per år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094