23948sdkhjf

Volvo L25 Electric ger sig in i snösvängen

I Sundsvall har Volvo L25 Electric ställts inför en utmaning – snöröjning under tuffa vinterförhållanden.

Hans Forslund från Betongbolaget (Sundfrakt) berättar om hur Volvo L25 Electric klarar snöröjning i norrländska förhållanden.

– Maskinen är tyst och smidig och det har inte varit något strul med drifttid och laddning, säger han.

Hjullastaren som Hans kör, ägs av Stefan Hörnfeldt. I hela sitt vuxna liv har han jobbat inom bygg- och anläggningsbranschen, huvudsakligen på NCC. De sista sex åren ägnade han sig på heltid åt elektrifieringen av branschen, bland annat som projektledare för Trafikverkets tester av elektrifierade vägar samt projekten Electric Worksite och Electric Material Handling.

– Men hösten 2022 fick jag chansen att starta eget som konsult och ville testa det, säger Stefan Hörnfeldt.

I samma veva fick han möjlighet att köpa en av de elektriska hjullastare som användes i samband med sommarens Sweden Rock Festival i Sölvesborg.

– De bästa erfarenheterna är de erfarenheter man gör själv. Jag tycker dessutom att branschen är lite för försiktig. Det är bättre att testa det nya, som oundvikligen kommer att bli standard, och lära sig under resans gång.

Tuff utmaning

Stefan, som även är utbildad maskinförare, har testat L25 Electric i arbete, men även lånat ut den till kunder. Bland annat har den jobbat med plattsättning i arbetet med nya containerhamnen i Sundsvall och vid bygget av Bergsbyn företagspark i anslutning till Northvolt i Skellefteå.

– I vinter var tanken att den skulle kunna användas för snöröjning åt någon liten bostadsrättsförening, säger Stefan.

I stället hörde Sundfrakt av sig. De vann upphandlingen av snöröjning i Sundsvall och kravet på snöröjningen i city var att den skulle ske med miljövänliga maskiner med minst Steg 4-motorer.

– De hade två lämpliga maskiner och ville hyra min L25 Electric som tredje maskin för att röja gång- och cykelvägar i citykärnan.

Lite skeptisk

I vinter hyrs alltså L25 Electric av Betongbolaget, som kör för Sundfrakt. För föraren Hans Forslund var det första gången med en elmaskin.

– Jag var lite skeptisk, det erkänner jag. Exempelvis funderade jag en del på drifttiden och laddningen av maskinen, säger han.

Redan i december, med två rejäla snöröjningar samt en vända med sandning, fick han klara besked om vad L25 Electric duger till.

– Maskinen har överträffat förväntningarna. Jag är försiktig och kör tills jag har 30-40 procent kvar av batteriet. Det tar cirka tre timmar, sedan kör jag till snabbladdaren. Det tar cirka 45 minuter att ladda och det blir en lagom paus för mig.

Jämför rättvist

Med tiden räknar Hans med att drifttiden ska bli ännu längre, när han vet hur mycket han kan köra innan maskinen behöver laddas.

– När jag lärt mig röjningsområdet bättre, kan jag dessutom köra smartare och få mer gjort innan det är dags att ladda.

Enligt Stefan Hörnfeldt kan inte de elektriska maskinerna jämföras rakt av med de traditionella fossildrivna maskinerna.

– Man måste även värdera betydelsen av en utsläppsfri maskin som dessutom är tyst. Dessutom är det ett värde att förarna, med eller mot deras vilja, får en naturlig paus i arbetet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062