23948sdkhjf

Nytt initiativ ska leda till mer mineraler och metaller

"Metals&Minerals" fokus är att säkerställa tillgången till mineraler och metaller.

Nu har "Metals&Minerals" godkänts som ett av fem program inom innovationssatsningen Impact Innovation. Det meddelar finansiärerna och initiativtagarna Energimyndigheten, Formas och Vinnova.

"Metals&Minerals" fokus är att säkerställa tillgången till mineraler och metaller, skriver Svemin i ett pressmeddelande.

– Det här är en stor dag för alla som jobbar för ett starkt Europa med ett minskatimportbehov av kritiska och strategiska material. Sverige som EU:s främsta gruvnation spelar en viktig roll när EU nu ska bli ”fit for 55”. Både teknik och lagstiftning måste utvecklas och gruvdrift behöver bli attraktiv för dem som ska arbeta inom området. Bilden av industrin behöver också stärkas. Allt det kan programmet bidra till, säger Katarina Nilsson, ansvarig för forskning och innovation på Svemin, branschorganisation för gruvor, mineral- och metalltillverkare i Sverige.

Koordinator för "Metals&Minerals" är Jernkontoret och i konsortiumet ingår även Svemin, Svenska Gjuteriföreningen, Svenskt Aluminium, det regionala initiativet Sustainable Steel Region, Luleå tekniska universitet, LTU Business och Örebro universitet.

Jernkontorets tekniske direktör Gert Nilson kommenterar det glädjande beslutet.

– Att öka tillgången på mineral och metaller är nödvändigt om vi ska klara omställningen, men vi behöver också utveckla starkare, hållbarare och mera återvinningsbara material och framför allt använda dem smartare. Här kommer programmet att skapa samarbeten och ge utrymme för nya smarta lösningar.

Beslutet som tagits gäller finansiering av uppbyggnad och drift av ett programkontor.

– Vi är ett brett konsortium och programkontoret kommer att ha verksamhet på fem platser i Sverige: Luleå, Sandviken, Örebro, Stockholm och Jönköping. På det viset kommer alla våra medlemmar och intressenter att ha programmet nära sig, säger programchefen Maria Swartling på Sustainable Steel Region.

Vad gäller forskningsanslagen, har det ännu inte beslutats.

– Vi siktar på 150 miljoner kronor per år från finansiärerna, och lika mycket från oss i industrin. Det här är en omfattande satsning men de här frågorna är centrala för en hållbar framtid, säger Maria Swartling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127