23948sdkhjf

Svevia: "Den här gången maxar vi"

En teknisk utmaning väntar Svevia när man för tredje gången ger sig ut på Tjörnbron. Vårens etapp bjuder på de största kablarna hittills och det räcker inte längre att ha ställningar på backen.

2019 började Svevia byta ut kablar på Tjörnbron, då byttes de 14 första kablarna. Etapp två innebar att 16 kablar byttes ut och i vår, närmare bestämt i april, är det dags för den tredje etappen, då företaget ska byta ut åtta av de 32 kablarna som hänger i brons mittspann.

– Den här gången maxar vi, då de kablar vi nu ska byta ut är de allra största, alltså åtta av de 32 som brons mittspann hänger i. Var och en är 161 meter lång och väger nästan 14 ton. Vi har aldrig tidigare hanterat den storleken, så det här blir de största hittills. En annan skillnad från tidigare etapper är att då har vi haft ställningar på backen, den här gången behöver arbetet utföras med hjälp av en ställning som hänger under brospannet på 50 meters höjd, säger Mats Larsson, Svevia, i en kommentar.

Det som skiljer tredje etappen från de första två är kablarnas storlek. Annars används samma metod.

– Kablarna sitter parvis för att kunna bytas en i taget. Enkelt beskrivet fungerar metoden så att den ena kabeln lösgörs vid sitt nedre fäste så att spänningen släpps. Efter det lösgörs det övre fästet och med hjälp av en vinsch högst upp på pylonen firas den försiktigt ner på vägbanan. Sedan upprepas proceduren fast på motsatt vis, med en ny kabel som fästs och hissas upp, säger Mats Larsson.

Projektet är väderkänsligt och även en teknisk utmaning.

– För att arbetet ska kunna utföras på ett säkert sätt måste vi vänta in rätt förutsättningar. Vi varken får eller vill göra detta när det blåser. Så är vinden för kraftig behöver arbetet skjutas fram, säger Mats Larsson.

Etappen förväntas pågå till november.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127