23948sdkhjf

600-tonnaren kontrolleras inför den spektakulära transporten

Kirunas klassiska träkyrka gör sig redo att resa - en halv mil ska avverkas och för att klara det krävs noggranna förberedelser, inte minst ska vägen både höjas och breddas.

Veidekke har tecknat ett totalentreprenadavtal med LKAB för flytten av kyrkan, vilken är en del i Kirunas samhällsomvandling.

Kyrkan har ett stort kulturhistoriskt värde och har utsetts till Sveriges vackraste byggnad. Den 40 meter breda kyrkan har en area på 1 600 kvadratmeter, den väger 600 ton och tanken är att den ska kunna öppna igen sommaren 2026, då på ny plats i Nya Kiruna Centrum.

Arbetet startade i januari och Veidekke har nu handlat upp maskinuthyraren Ramirent som leverantör av maskiner, moduler och annan utrustning.

Kyrkan ska transporteras i ett stycke på två stora trailers, och om allt går enligt tidplan sker det i början av sommaren 2025.

Transporten kommer ske i gångfart och får inte stanna upp förrän man nått fram till den nya platsen i Nya Kiruna centrum. Ska det fungera, måste allt kring transporten fungera till 100 procent, så förarbetet är gediget. 

Men det är inte bara själva kyrkan som blir en utmaning att flytta. Det tillhörande klocktornet, en minneslund och ett krematorium ska även de flyttas med stor försiktighet. Här används just nu två bomliftar för att inventera hur det 33 meter höga klocktornet med sina 23 klockor, ska kunna transporteras utan att skadas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078