23948sdkhjf

Köra tungt på vanligt körkort?

Transportstyrelsen föreslår ett undantag i reglerna för vem som får köra tunga fordon. Tanken är att det ska gå att köra lastbilar med en totalvikt på  3 500 - 4 250 kilo på vanligt B-körkort. Det finns dock vissa villkor.

 Förutsättningen är att lastbilen drivs med alternativa bränslen och inte har släp. Ytterligare en förutsättning för att ingå i försöksverksamheten är att föraren ska ha haft körkort med behörighet B i minst två år.

– Vi har tittat på vilka konsekvenser det kan få och tagit fram de förslag på författningsändringar som krävs för att kunna ha undantaget, säger Christopher Patten, utredare, Transportstyrelsen.

Det var i juni 2023 som Transportstyrelsen fick i uppdrag av regeringen att skapa förutsättningar för en försöksverksamhet där företag, myndigheter eller andra organisationer kan ansöka om undantag för vissa körkortsregler för sina förare. Syftet är att minska bristen på förare med körkortsbehörighet C och att skynda på den gröna omställningen av transportsektorn.

Om det blir en försöksverksamhet kommer det att krävas tillstånd för att få delta. Tillstånd kan då bara sökas av organisationer eller företag, inte av privatpersoner. Transportstyrelsen kommer vara den myndighet som prövar och ger tillstånd.

Regeringens ambition är att detta kan ske efter första juli 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063