23948sdkhjf

Smidigt, skyddat och säkert lovar Steelwrist

Smörjfria trestegstätade lager i alla leder, automatisk smörjning, nytt säkerhetssystem och integrerad maskinstyrning är några av nyheterna när Steelwrist presenterar sina nya tiltrotatorer.

Steelwrists nya generation tiltrotatorer är här. Först ut att möta publiken var XTR20 för grävmaskiner på 16-20 ton, som visades upp på ett event i Hamburg nyligen.

– Jag är oerhört stolt över vad vårt team har åstadkommit och ser fram emot att se den nya XTR20-tiltrotatorn förbättra arbetsplatser världen om, säger Stefan Stockhaus, vd på Steelwrist.

Steelwrist förklarar att hela generationen fått stålgjutna komponenter, inkluderande infästningen, växellådan liksom snabbfästet under tiltrotatorn.

Tiltgeometrin ska ha vidareutvecklats för att säkerställa en ännu smidigare körning, designen med asymmetriska tiltcylinderfästen ska dessutom ha gjort det möjligt att göra tiltcylindrarna kortare, vilket enligt Steelwrist optimerar tiltgeometrin och medger en minimerad spridning av cylindrarna genom hela tiltrörelsen, vilket i sin tur ska ge ett följsamt och högt vridmoment.

En annan ny finess är att XTR20 har fått smörjfria, trestegstätade lager i alla leder. Enligt Steelwrist innebär trestegstätningen att lagren är skyddade mot intrång av damm och smuts.

Företaget noterar också att det händer att operatörerna glömmer smörja tiltrotatorn eller inte smörjer tillräckligt. Den nya generationen har därför fått ett inbyggt smörjsystem (Optilube) som ska säkerställa att tiltrotatorn automatiskt smörjs i rätt mängd, i rätt tid och med rätt smörjmedel – Steelwrist har låtit ta fram ett speciellt medel som ska vara gjort just för dessa produkter.

Företaget noterar att Optilube är integrerat i tiltrotatorns styrsystem och att det därför är möjligt att kontinuerligt övervaka smörjningen, operatören får till exempel notiser när det är dags att byta smörjmedelsbehållaren och slipper gissa sig fram eller kolla läget i onödan, förklarar Steelwrist.

De nya tiltrotatorerna har också fått det patenterade säkerhetssystemet Locksense, där både ljus- och ljudsignaler ska bekräfta för föraren att redskapsbytet sker på ett säkert sätt. Lösningen är trådlös och man slipper därför känsliga kablar, noterar Steelwrist.

Som tillval finns en ny nedåtvinklad trefingersgrip som fått en ny konstruktion som uppges öka grävmaskinens räckvidd.

Steelwrist beskriver gripen som robust med tåliga cylinderkåpor, man förklarar att en ny och förbättrad geometri innebär att fingergripen kan öppnas brett och stängas nästan helt, den ska därmed kunna hantera objekt med stor precision.

Allt fler vill använda maskinstyrning för att öka produktiviteten, ofta har det inneburit att maskinstyrningsleverantörerna fått installera egna tiltsensorer på tiltrotatorerna.

Detta ska dock inte behövas på Steelwrists nya generation, XTR20 har fått högupplöst tilt- respektive rotationsssensor som standard, en integration som enligt Steelwrist innebär mer precis kontroll när exakt positioneringsdata matas till maskinstyrsystemet (MCS).

– XTR20 representerar ett stort steg framåt vad gäller prestanda och tillförlitlighet, och med funktioner som Locksense, Optilube, högre vridmoment vid tilt och rotation och enkel uppgradering, visar vi vårt fortsatta engagemang för att förbättra grävmaskiners effektivitet, säger Stefan Stockhaus.

I likhet med Steelwrists övriga produkter har de nya tiltrotatorerna ett gränssnitt som följer S-standarden, och en modulär uppbyggnad ska göra det möjligt att uppgradera tiltrotatorn från S-fästen till SQ-fästen.

Steelwrist noterar också att alla modeller i tredje generationen kan uppgraderas från S till SQ utan att man behöver ändra några strukturella delar, och att alla deras SQ-produkter följer den globala industristandarden för automatiska snabbfästen för grävmaskiner, Open-S.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062