23948sdkhjf

Därför rasade bygghissen i Ursvik

Haverikommissionens utredning av den svåra hissolyckan i Ursvik, ett sannolikt händelseförlopp har säkerställts och nu berättar man vad olyckan berodde på.

I december rasade en bygghiss i Ursvik nio våningar och fem personer miste livet. Nu framgår det att orsaken till olyckan var att skruvförband saknades mellan mastsektionerna, skriver Haverikommissionen.

Torsdagen den 21 mars gav Haverikommissionen en uppdatering på utredningsarbetet kring hissolyckan i Ursvik i december förra året, då fem personer miste livet.

Enligt kommissionen har man nu kunnat säkerställa ett sannolikt händelseförlopp. 

Hissen började monteras den 17 augusti 2023 och sju dagar senare genomfördes en godkänd besiktning av montaget. Därefter har masten höjts flera gånger och från den 5 december användes hissen upp till plan 9. På morgonen den 11 december mellan 09.41 och 09.42 rasade hissen och tre mastsektioner följde med i raset.

Alla fem personer som befann sig i hissen omkom.

 I utredningen konstaterar man att "skruvförband har saknats, i vart fall, sedan den 9 november 2023. Bristen har inte noterats i samband med kontroller och serviceåtgärder".

Framåt kommer man fortsätta analysera händelsen och låta utredningen gå ut på en externremiss. Senare i år publiceras slutrapporten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062