23948sdkhjf

Ny fjärrstyrning ska effektivisera markberedning

Skogforsk introducerar en fjärrstyrd markberedningsmaskin som ska förbättra arbetsmiljö och effektivisera markberedning.

Skogforsk har under flera år arbetat med fjärrstyrning och automatisering av skogsmaskiner på tekniklabbet i Jälla, strax utanför Uppsala.

Hittills har arbetet koncentrerats till en skotare, men nu har också en markberedningsmaskin anlänt till testmiljön. Målet är att föra tekniken kring fjärrstyrning av skogsmaskiner närmare tillämpning, berättar Martin Englund, teknikspecialist på Skogforsk, och ansvarig för projektet.

– Vi bedömer att markberedningsmaskiner är mindre komplicerade att fjärrstyra än skotare och skördare. Markberedare rör sig över hyggen där de flesta träd är borta, vilket underlättar kommunikationen mellan maskin och operatörsstation. Genom att utveckla och testa fjärrstyrd markberedning får vi reda på vilken ytterligare kunskap och teknik som behövs för att fjärrstyrning av maskiner ska kunna fungera i skogsbruket generellt, säger han.

Arbetsmiljön viktigt skäl

En annan anledning till att markberedare är intressanta att fjärrstyra är att förare av dessa maskiner utsätts för skadliga helkroppsvibrationer i högre grad än andra maskinförare i skogsbruket. Vibrationerna skulle kunna undvikas om maskinerna i stället kördes från distans i en fristående operatörsstation.

– Det borde innebära stora förbättringar av arbetsmiljön. I förlängningen borde det också innebära att förarhytten, med tillhörande avancerade system, borde kunna rationaliseras bort. Det skulle ge både billigare och lättare maskiner, säger Martin Englund.

Den fjärrstyrda markberedningsmaskinen utvecklas successivt under våren för att efter sommaren testköras på ett ordinärt hygge. Den kommer då att styras av förare från en operatörsstation i närheten av hygget. Genom intervjuer med förarna ska kunskaps- och utvecklingsområden som behöver stärkas identifieras. Vidare är planen att under hösten demonstrera maskinen för intressenter och media.

Aktuell status i projektet

  • Tester med fjärrstyrning av fullskalig markberedningsmaskin pågår vid tekniklabbet i Jälla.
  • Fjärrstyrda förarmiljöer testas i realtidssimulatorn Troëdsson Forestry Technology Lab vid Skogforsk i Uppsala.
  • I mitten av april testas förarmiljöer i realtidssimulatorn av professionella förare av markberedningsmaskiner.

www.skogforsk.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094