23948sdkhjf

Rekordökning av gruvjättens mineraltillgångar

"Potentialen är stor för att garantera Sveriges järnmalmsförsörjning, liksom fosfor och sällsynta jordartsmetaller, under många decennier framöver."

Efter en framgångsrik prospektering under 2023 rapporterar LKAB att bolaget ökat sina mineralreserver med 43 procent (5,7 miljarder ton) från 2022 till 2023. 

I slutet av förra året identifierade LKAB mineralreserver på mer än 1,1 miljarder ton och 4,6 miljarder mineraltillgångar i Svappavaara, Malmberget och Kiruna (inklusive Per Geijer), skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Siffrorna för Per Geiger-fyndigheten i Kiruna: en miljard ton av de totala mineraltillgångarna, inklusive 1,7 miljoner ton in situ REE-oxider, gör det till den största fyndigheten av jordartsmetaller som gjorts i Europa.

– Dessa betydande mineraltillgångar speglar LKAB:s starka prospekteringsarbete de senaste åren. Potentialen är stor för att garantera Sveriges järnmalmsförsörjning, liksom fosfor och sällsynta jordartsmetaller, under många decennier framöver, säger Ian Cope, områdeschef för prospektering på LKAB i en kommentar.

Bristen på kritiska råvaror och brytning av sällsynta jordartsmetaller inom Europa gör att LKAB kan spela en avgörande roll framför i den gröna omställning, menar Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

– Här kan LKAB på allvar vara med och bidra samtidigt som det ökar självförsörjningen av kritiska mineral inom EU. Det är dock beroende av effektiva tillståndsprocesser och även att järnvägens kapacitet utökas för att säkra våra intäkter för de investeringar som behövs, och för att kunna leverera produkterna till våra kunder, säger han i pressmeddelandet.

Fler siffror som företaget presenterar:

"Mineralreserverna av järnmalm i Kiruna har minskat i takt med gruvproduktionen, medan mineralreserverna vid Malmbergetsgruvan totalt sett har ökat med 11 procent på grund av en uppgradering av befintliga resurser. Mineralreserverna i Leveäniemigruvan i Svappavaara har minskat med cirka 6 procent till 91 miljoner ton. Mineraltillgångarna i Kiruna har ökat marginellt till 815 miljoner ton, medan Malmbergets gruva rapporterar en betydande ökning med 49 procent till nästan 1,8 miljarder ton. I Svappavaara har mineraltillgångarna vid Gruvberget mer än fördubblats till 836 miljoner ton.

Prospektering vid Per Geijer har fortsatt att öka mineraltillgångarna, nu till 956 miljoner ton järnmalm och fosfor. Samma ökade tonnage innehåller också en antagen mineraltillgång av sällsynta jordartsmetalloxider, i kvaliteter som är mycket rikare än de som finns i LKAB:s andra fyndigheter."

Källa: LKAB:s pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126