23948sdkhjf

Från tveksam till helnöjd

Jon Nilsson, grävmaskinist på Swerock, delar sin erfarenhet av övergången till Volvo EC300E Hybrid.

Jon Nilsson visste inte riktigt hur det skulle bli när han bytte från Volvo EC250E till EC300E Hybrid. Efter drygt 200 timmar är han helnöjd.

– Det har varit helt problemfria timmar, jag har inga klagomål alls.

Efter 17 år som grävmaskinist har Jon kört det mesta. Han har stora krav på maskinens komfort och prestanda, men hans engagemang är större än så.

– När min EC250E skulle bytas ut, ville jag att vi skulle testa nya EC300 Hybrid. Jag fick tjata lite på Fredrik och till slut blev det så, säger Jon.

Dan Svensson är platschef på Swerocks maskinavdelning och håller ett extra öga på Jons nya hybridmaskin.

– Bränsleeffektiva maskiner är ju framtiden för att nyttja mindre resurser, dessutom går bränsle och ekonomi hand i hand.

Dan Svensson har ansvar för de 30-tal maskiner i Skåne som Swerock äger. Jons nya Volvo EC300E Hybrid är extra intressant eftersom det är företagets första hybrid.

– Jon har givetvis koll på den dagliga driften, men jag vill avvakta sex månader innan vi gör några jämförelser med traditionella maskiner i samma storlek. Givetvis vill vi studera hybridmaskinens bränsledata och totalekonomi extra noga.

Spar bränsle

EC300E Hybrid har en helt ny drivlina som ökar bränsleeffektiviteten med 17 procent jämfört med konventionella maskiner. Den nya tekniken finns även i de nya modellerna i 25- och 35-tonsklassen.

Alla tre maskiner använder Volvos nya hydraulhybridteknik som lagrar energin från bomsänkning. De kraftfulla och regelbundna bomsänkningsrörelserna laddar en hydraulackumulator. Den lagrar och levererar energi när så behövs, för att driva den hydrauliska hjälpmotorn som bidrar till att driva motorsystemet.

– Det gör verkligen skillnad. Min maskin drar 2–3 liter mindre i timmen än EC250E. Det betyder mycket när man jobbar i känsliga miljöer och för lönsamheten. Då ska man även komma ihåg att den är fem ton tyngre och har mer prestanda, säger Jon Nilsson.

Lättkörd

När han fick sin nya EC300E Hybrid hade han aldrig någonsin suttit i en hybridmaskin tidigare, bland annat var elservo och elservoassisterade körpedaler helt nytt för Jon.

– Visst var det lite ovant i början, men det gick över fort. Maskinen är oerhört lättkörd. Att jobba med bättre miljösamvete är inte den enda fördelen, enligt Jon. Den nya hybridmaskinen är helt i linje med Swerocks egen hållbarhetsagenda.

– Finns det ny och bättre teknik ska vi förstås använda den. Det är även en fördel ur konkurrenssynvinkel. Med nya maskiner, som klarar olika miljökrav, står vi oss bättre i anbudsförfaranden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094