23948sdkhjf

SBMI har valt om sin ordförande

Bergmaterialbranschen rustar för nya utmaningar, det uppger SBMI:s ordförande, som fått nytt förtroende och som planerar för ett händelserikt år.

Sveriges Bergmaterialindustri höll nyligen sin årliga stämma och återvalde då Magnus Ericsson som ordförande.

– Jag är glad att ha fått fortsätt förtroende i rollen som ordförande. SBMI jobbar med många stora och viktiga frågor för bergmaterialindustrin och det är tillfredsställande att kunna påverka branschen positivt, säger Magnus Eriksson, som är biträdande regionchef på Swerock och nu går in på sitt tredje år som ordförande på SBMI.

Han uppger att det finns stora möjligheter för bergmaterialbranschen att på allvar göra skillnad i den hållbara omställningen, men att det krävs justeringar från lagstiftare och myndigheter om man ska lyckas.

– Vi har kommit en bit på vägen och jag ser fram emot att driva arbetet vidare, säger Magnus Ericsson.

Branschorganisationen SBMI samlar producenter, leverantörer och andra företag med anknytning till bergmaterial.

– Bergmaterial är en av Sveriges största industriprodukter och det gör att vår omställning är viktig för en hållbar samhällsutveckling. Samtidigt har våra produkter en samhällsviktig funktion för att säkerställa fungerande infrastruktur i form av vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser, säger Magnus Eriksson.

Han förklarar att branschen har ett spännande år framför sig, och att det händer mycket.

– Vi kommer under året bland annat att uppdatera ’Färdplanen för fossilfri konkurrenskraft’ som publicerades 2019. Mycket har hänt sedan dess och vi i styrelsen ser ett behov av en bearbetning, säger Magnus Eriksson.

Han noterar också att branschen står inför en del utmaningar.

– Vi jobbar fortfarande i motvind när det gäller fungerande miljöprövningsprocesser, vilket är en av SBMI:s högst prioriterade frågor. Det är en nödvändig förutsättning för att ha möjlighet att bedriva verksamhet inom branschen. Vi för ständiga dialoger med myndigheter och beslutsfattare om frågan och driver arbetet framåt.

På stämman fattade SBMI också beslut om att införa en uppförandekod för sina cirka 180 medlemsföretag.

– Uppförandekoden har tagits fram för att tydliggöra och säkerställa att SBMI samlar och företräder företag som agerar etiskt och ansvarsfullt. Syftet är att stärka branschens anseende och öka förtroendet för branschen men det är också ett sätt att stärka branschens attraktivitet för framtidens medarbetare, säger Magnus Eriksson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079