23948sdkhjf

Svevia schaktar för framtida Sockerstan

Svevia genomför en omfattande sanering av det före detta sockerbruksområdet i Staffanstorp, där den nya bostadsstadsdelen Sockerstan planeras. Arbetet förväntas vara klart i september, med en total schaktning av upp till 75 000 ton förorenad jord.

Den ursprungliga råsockerfabriken i Staffanstorp anlades 1885 och var i drift till 1963 då den lades ned.

– Sockerbetor är ju en naturlig produkt, så det kanske är lätt att tänka att det inte borde vara några föroreningar vid ett sockerbruk. Men det är en gammal industri och på den tiden fanns inte dagens kunskap om föroreningar och inte heller något regelverk som begränsade hur ämnen som användes för rengöring och förädling skulle hanteras. Framförallt handlar det om föroreningar som PAH:er, metaller, arsenik och bly, säger Claes Dahrén, Svevia.

Innan saneringsentreprenaden startade har markområdet som ligger i centrala Staffanstorp, provtagits, analyserats och de olika massorna har delats in i olika klasser beroende på vilken grad av förorening som har identifierats. Totalt kommer Svevia att schakta ur cirka 70 000 – 75 000 ton schaktmassor. 

Claes Dahrén på Svevia berättar att inom området finns också flera stora betongkonstruktioner. 

– Det är rester från bruksbyggnaden men också konstruktioner som användes vid rengöring, förädling och förvaring. Dessa ska vi demontera och frakta bort. Om det det visar sig att det finns betong som efter provtagning visar sig ha ingen eller låg nivå av föroreningar planerar vi att krossa materialet och använda det som en del av återfyllnaden av området, säger han.

Marksaneringsentreprenaden startade under mars månad och ska vara avslutad i slutet av september i år. Kontraktet är värt cirka 38 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078