23948sdkhjf

INTERMAT: Vätgas nästa för Komatsu

Komatsu utlovar en rejäl elsatsning framöver och redan på Bauma nästa år kan företaget visa upp sin första vätgasmaskin. Det framgick när företaget mötte pressen på Intermat.

Paris. Japanska Komatsu räknas som världens näst största tillverkare av entreprenadmaskiner, det Tokyobaserade företaget omsätter 21,5 miljarder Euro (270 miljarder kronor) och har 60 fabriker och över 64 000 anställda.

Närvaron i Europa är också stark, med 14 fabriker, både för maskiner och för redskap, 48 distributörer och mer än 5 000 anställda.

– 90 procent av produkterna som säljs i Europa är tillverkade i Europa, förklarade Komatsu Europes vd Tadashi Maeda på en presskonferens under Intermat.

Företaget anser sig ha kommit en bra bit på väg när det gäller fossilfria lösningar och hävdar att de minskat koldioxidutsläppen med 21 procent sedan 2010.

Tadashi Maeda förklarade att visionen framåt är att Komatsu ska utveckla säkra, högproduktiva, smarta och rena maskiner, man ska arbeta för automation och autonomi, mer digitalisering, högre effektivitet och helt uppkopplade arbetsplatser.

Detta ska i sin tur leda till att utsläppen är nere på 50 procent 2030 (jämfört med 2010) och slutmålet är helt elektrifierade maskiner och noll utsläpp 2050.

Utsläppsmålen gäller både tillverkning och när produkterna används, noterade Göksel Güner, vice vd på Komatsu Europe.

– Vi måste titta på hela kedjan, från råvaror till transport till hur produkterna används, förklarade han.

Enligt Göksel Güner har Komatsu redan mycket på gång, han hänvisade exempelvis till effektivare motorer, hybrider och trolleysystem.

När det gäller hybrider anser Komatsu sig vara pionjärer, företaget ska redan ha 1 500 hybrider ute i världen.

Även när det gäller intelligenta maskiner anser man sig ligga i framkant och Göksel Güner betonar vinsterna i att göra rätt från början.

– Man spar tid och pengar när man slipper göra om jobbet, produktiviteten går upp och kostnaderna går ner.

På Intermat hade företaget en väl tilltagen monter, med en handfull eldrivna maskiner och ett par prototyper och så kallade market pilots.

– Framåt ska vi fortsätta på den elektriska vägen, men det handlar inte bara om batterier utan också om till exempel vätgas och bränsleceller, vi tror också på intelligenta maskiner, mer automation och fullt uppkopplade arbetsplatser.

Komatsu slog fast att de jobbar både med vätgas och batterier.

– På maskiner upp till 20 ton fungerar det bra med batteri, på större maskiner krävs mycket större batterier, då fungerar vätgas bättre. Vi kommer att behöva olika teknologier.

Frågan om när Komatsus första vätgaskoncept kommer väcktes på presskonferensen.

– Prototyp finns och vi hoppas kunna visa en market pilot på Bauma 2025, blev svaret

Artikeln är en del av vårt tema om Intermat 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11