23948sdkhjf

Tio kontrakt i hamn för Svevia

Allt från stora väguppdrag till nyckelpigor på skolgårdar kan ingå när företaget ska måla i en rad svenska kommuner.

Svevia har under våren kammat hem inte mindre än tio kommunkontrakt gällande vägmarkeringar. Företaget ska inte bara förse vägar med markeringar, de ska även måla övergångsställen, gång- och cykelbanor, parkeringsplatser och andra offentliga ytor i Botkyrka, Vetlanda, Lerum, Karlskrona, Höganäs, Ystad, Örnsköldsvik, Linköping, Strängnäs och Uppvidinge.

Det kan också bli en del lite mer udda uppdrag.

– Vi brukar även få uppdrag på skolgårdar där vi målar allt möjligt från nyckelpigor, en spelplan eller hopphage, säger Martin Rydell, Svevia.

Väguppdragen utförs med hjälp av lastbilar där färgen blandas direkt på flaket. Svevia noterar att vägmarkeringens färg, eller termoplast som det egentligen heter, appliceras på vägen med munstycken bakom bilen som regleras genom en styrenhet i förarhytten.

När det gäller de mindre uppdragen sker målningen manuellt med handläggning.

– Sedan förra året kan vi erbjuda våra kunder handläggningsfordon där färgblandaren är helt batteridriven och laddas med solceller. Ett mer miljövänligt och mycket uppskattat alternativ bland just kommunkunder. Förutom att den är miljövänlig så är det också ett bullerfritt alternativ som uppskattas för uppdrag i tät stadsmiljö, säger Martin Rydell.

Enligt Svevia omfattar uppdragen cirka 200 ton termoplast och de ska vara värda totalt cirka tio miljoner kronor.

Fakta om vägmarkering

Vägmarkering är det korrekta namnet för de linjer som i dagligt tal kallas väglinjer

Förutom linjer kan vägmarkeringar vara olika typer av symboler som till exempel anvisar familjeparkering, parkering för rörelsehindrade eller parkeringsförbud

Färgen som används är en termoplast

I Linköping har Svevia en egen fabrik för tillverkning av termoplast

Källa: Svevia

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08