23948sdkhjf

Viktiga Volvosiffror utlovas

Volvo CE har utvecklat en metod för att kartlägga sina produkters koldioxidavtryck. Rapporterna är fria att läsa och enligt företaget visar de att elmaskinerna vinner i längden.

Volvo CE har tagit fram en katalog över vilket koldioxidavtryck deras maskiner har; de så kallade Product Carbon Footprint (PCF)-rapporterna.

Företagets egna experter ska ha tagit fram en detaljerad metod som uppges gå ut på att analysera koldioxavtrycket i alla aspekter under en maskins liv – från hur råvarorna utvinns och komponenterna tillverkas, till maskinmontering och uttjänt livslängd.

Varje produkt ska analyseras och få en egen rapport och Volvo CE betraktar detta som viktig information för kunden.

– Med våra rapporter om koldioxidavtryck för produkter gör vi det lättare att få snabb tillgång till den information som behövs och gör det möjligt för dem att agera på sina ambitioner om att minska koldioxidutsläppen, säger Rickard Alm, chef för Life Cycle Assessment (LCA)-programmet på Volvo CE, i ett pressmeddelande.

Rapporterna anses också vara värdefulla för Volvos egen del eftersom företagets mål är att uppnå nettoutsläpp noll i hela värdekedjan 2040.

Enligt Volvo CE visar analyserna att elektriska maskiner är ett mer hållbart val över hela sin livscykel jämfört med dieseldrivna motsvarigheter.

– Beroende på vilken energimix som används för att ladda batterierna, minskar utsläppen från användningsfasen av en elektrisk maskin med upp till 95 procent, säger Rickard Alm.

– Medan batteritillverkning resulterar i ett högre koldioxidavtryck för elektriska maskiner under produktionsfasen, jämfört med diesel, minskar de totala koldioxidutsläppen för en elektrisk maskin fortfarande med 80-90 procent under hela livscykeln.

Katalogen ska vara öppen för alla, enligt Volvo CE kan man i dag ladda ner PCF-rapporter om konventionella ramstyrda dumprar, hjullastare och grävmaskiner, samt utvalda elektriska erbjudanden som grävmaskinerna ECR25 Electric och EC230 Electric, på Volvo CE:s webbplats.

Volvo CE uppger att metoden som används för att producera rapporterna kan vara märkesoberoende och att den är öppen för alla OEM (original equipment manufacturer) att utforska och implementera.

Man noterar också att de beräkningar som används inom metoden fortsatt kommer att ses över för att säkerställa riktigheten när ny lagstiftning träder i kraft.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078