23948sdkhjf

Investeras det för lite i gruvor?

Enligt IEA (Internationella energibyrån) hotas vidareutvecklingen av till exempel elbilar, vindkraftverk och solpaneler av brist på kritiska metaller och mineraler.

Enligt IEA sjönk priserna på de viktiga mineraler som används i ren energiteknik under 2023, då utbudet översteg efterfrågan. Positivt för konsumenterna och tillgången på mineralerna men i en ny rapport, Global Critical Minerals Outlook 2024, pekar IEA på att stora investeringar fortfarande krävs om det ska bli möjligt att uppfylla världens energi- och klimatmål.

"Under 2023 växte investeringarna i gruvdrift av kritiska mineraler med tio procent och utgifterna för prospektering ökade med 15 procent – fortfarande hälsosamt, men långsammare än under 2022."

– Den senaste boomen i investeringar i kritiska mineraler har varit uppmuntrande, och världen är i en bättre position nu än för några år sedan, när vi först uppmärksammade denna fråga i vår banbrytande rapport från 2021. Men denna nya IEA-analys understryker att det fortfarande finns mycket att göra för att säkerställa en motståndskraftig och diversifierad leverans, säger IEA:s verkställande direktör Fatih Birol i en kommentar.

Rapporten förutspår att efterfrågan på kritiska mineraler kommer att fortsätta kraftigt växa i takt med energitekniken och att "marknadsstorleken för nyckelmineraler för energiomställningen förväntas mer än fördubblas till 770 miljarder dollar år 2040 i en väg mot nollutsläpp till mitten av århundradet." En genomgång av tillkännagivna projekt pekar till exempel på att de endast räcker till att täcka upp för 70 procent av koppar-  och 50 procent av litiumbehoven år 2035, utifrån förutsättningarna att världen lever upp till sina klimatmål.

Rapporten går att läsa här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11