23948sdkhjf

98-åring i dåligt skick

De starka strömmarna vintertid blir en utmaning när Svevia tar sig an en nästan 100 år gammal bro.

Storåbron i Orsa byggdes för 98 år sedan, 1926, för vägtrafik. Idag används den som en gång- och cykelbro. Kontraktet för projektet är värt 18 miljoner.

– Bron har ett stort renoveringsbehov med omfattande betongskador, men även själva farbanan är i dåligt skick. Projektet är på flera sätt lite unikt – dels för att det är en så gammal bro, men framförallt så är själva konstruktionen ovanlig då hela bron är av betong, även bågarna och stagen. Stagen, alltså linorna som sitter fästade i bågarna och bär upp brobanan, brukar normalt vara av stål för att fånga dragkraften, men här är de alltså byggda med armering och betong, säger Edward Larsson, Svevia.

Uppdraget omfattar renovering av brons betongkonstruktion, nytt tätskikt på farbanan, ny asfaltsbeläggning, nya räcken och undervattensrenovering av det mittersta brostödet.

– Ore älv, som passerar under bron har starka strömmar, så därför fryser vattnet inte till ordentligt för skotertrafiken vintertid. De starka strömmarna blir också en av utmaningarna i projektet. För att komma åt mittstödets konstruktion under vattenytan, kommer att vi att arbeta med ett grävmudderverk och anlita dykare som ska armera och gjuta betong under vattnet. Allt för att bron ska långsiktigt ska hålla, säger Edward Larsson och tillägger:

–  Och kanske finnas kvar i hundra år till, vem vet?

Renoveringen av Storåbron kommer att uföras under två år. Under sommaren och hösten 2024 ligger fokus på tätskikt, asfaltbeläggning och brostöd att renoveras. 2025 kommer renovering av brons bågar, stag samt brons undersida att renoveras

– En gammal bro i en kommun är alltid ett angeläget lokalt projekt. Planeringen av utförande sker i nära samarbete med Orsa kommun. Tillsammans har vi löst logistiken och satt tidplanen för att hitta en långsiktig och smidig lösning som kan möta Orsabornas behov av en fungerande bro vintertid.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079