23948sdkhjf

Stort sug på byggutbildningarna

Det är högt tryck på utbildningen till byggnadsingenjör inom infrastruktur, som ökat med över 70 procent jämfört med förra året. Det uppger Nackademin.

En orolig omvärld och ekonomiska utmaningar har inte hindrat svenskarnas kunskapstörst. Enligt Nackademin kan förklaringen ligga i hur Sveriges omvärldsutmaningar på kort tid kraftigt förändrats.

De senaste årens ekonomiskt utmanande läge har gjort att arbetsmarknaden till och från kunnat se lite skakig ut. Men årets ansökningsstatistik från utbildningsanordnaren Nackademin visar att suget på utbildning är fortsatt högt.

Högt tryck är det på utbildningen till byggnadsingenjör inom infrastruktur, som ökat med över 70 procent sedan förra året. Nackademin uppger att omställningen mot ett mer klimatsmart byggande ställer höga krav på byggbranschen, samtidigt som städer som Stockholm växer snabbt. Därtill är behovet av digitalisering stort inom byggsektorn. Enligt Nackademin innebär detta att behovet av kompetens kommer att vara stort kommande decennier.

– Sveriges NATO-medlemskap sätter höga krav på vår infrastruktur och vi vet sedan tidigare att vi står inför stora utmaningar med att klimatanpassa våra städer för framtiden. Därtill har vi en orolig omvärld med krig i Europa och ökade attackförsök mot vår IT-infrastruktur. Därför är vi extra stolta att kunna erbjuda utbildningar som hjälper till att täcka den kompetenslucka branschen har inom de här fälten. Det är även glädjande att se att söktrycket är högt, svenskarna är helt klart redo att hugga i och få jobbet gjort, säger Astrid Westfeldt Corneman, VD på Nackademin.

Utöver ett ökat söktryck kan Nackademin även se att antalet behöriga sökanden har ökat.

– Tittar vi på helheten kan vi se att det finns ett fortsatt stort sug på att utbilda sig. Det är både kul för oss som anordnare och en god indikation om att unga människor har en fortsatt stor tro på att de här yrkena behövs, även om exempelvis byggmarknaden haft ett par tuffa år. Och det är helt riktigt om man ser till de dialoger vi för med branschen, där många tydligt uppger att de kommer behöva anställa mycket kommande år. Det finns alltså fortsatt stor anledning att gå en YH-utbildning och förvänta sig att få ett arbete därefter, säger Astrid Westfeldt Corneman.

Mer information om utbildningarna och hur du ansöker hittar du på Nackademins hemsida.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063